16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 18:20
No menu items!

Vata de zahăr, interzisă în mai multe state din India

spot_img

Îndrăgita vată de zahăr roz și voluptoasă a intrat sub control în India, unele state interzicând-o, ca urmare a depistării unei potențiale substanțe cancerigene. Săptămâna trecută, statul Tamil Nadu a luat o măsură decisivă prin implementarea unei interdicții privind vânzarea vatei de zahăr după ce testele de laborator au confirmat prezența Rodaminei-B, un compus chimic asociat cu un risc crescut de cancer.

Foto vată de zahăr - Pinterest
Foto vată de zahăr – Pinterest

Măsura luată de statul sudic urmează deciziei anterioare a teritoriului uniunii Puducherry, de a interzice vânzarea acestui deliciu zaharat, în timp ce alte state inițiază testarea mostrelor de vată de zahăr. Adesea denumită „buddi-ka-baal” (păr de femeie bătrână) din cauza aspectului său, vata de zahăr a fost mult timp favorita copiilor din întreaga lume, în special în parcurile de distracții, târguri și alte locuri de divertisment, informează BBC.

P Satheesh Kumar, un ofițer de siguranță alimentară din orașul Chennai, Tamil Nadu, și-a exprimat îngrijorarea gravă, care a declarat: „contaminanții din vată de zahăr ar putea duce la cancer și ar putea afecta toate organele corpului”. Echipa sa a luat măsuri prin percheziții la vânzătorii de bomboane de pe o plajă populară din oraș, dezvăluind că dulciurile vândute acolo erau produse de vânzători independenți, nu de fabrici înregistrate.

Analizele ulterioare au confirmat prezența rodaminei-B, un compus chimic cunoscut pentru nuanța sa roz fluorescentă și utilizat în mod obișnuit în textile, produse cosmetice și cerneluri. Este important de menționat că studiile au demonstrat potențialele efecte cancerigene ale acestei substanțe chimice, ceea ce a dus la interzicerea sa ca colorant alimentar în Europa și California.

Ministrul Sănătății, Ma Subramanian, în timp ce a anunțat interdicția din Tamil Nadu, a subliniat că utilizarea Rodaminei-B în „ambalarea, importul, vânzarea de alimente sau servirea alimentelor care o conțin la nunți și alte evenimente publice” ar fi pedepsită în conformitate cu Legea privind siguranța alimentară și standardele, 2006.

Se pare că statul vecin Andhra Pradesh a urmat exemplul statului Tamil Nadu, inițiind teste pe eșantioane de vată de zahăr pentru a verifica prezența cancerigenului. În plus, rapoartele de la începutul acestei săptămâni sugerează că oficialii din Delhi care se ocupă de siguranța alimentară susțin interzicerea vatei de zahăr, ceea ce reflectă îngrijorarea tot mai mare în legătură cu acest deliciu zaharat.

Pe măsură ce controversele se desfășoară, părinții și tutorii sunt nevoiți să se confrunte cu potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu un deliciu care era cândva sinonim cu inocența și bucuria. Impactul acestor interdicții și al discuțiilor care au urmat se va extinde, probabil, dincolo de granițele statului Tamil Nadu, determinând o reevaluare a standardelor de siguranță asociate cu una dintre cele mai apreciate plăceri ale copilăriei.

Controversa privind vată de zahăr servește drept o reamintire clară a echilibrului complicat dintre plăcere și problemele de sănătate, îndemnând autoritățile să ia măsuri rapide și decisive pentru a proteja bunăstarea copiilor din țară.

 

Amalia-Alessandra