15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 7:23
No menu items!

Varianta lui Cîmpeanu pică. Ministerul Sănătății nu vrea prezență fizică în școlile din localitățile cu incidență sub 3 fără profesori vaccinați

spot_img

Propunerea ca școlile din localitățile cu rata de infectare  sub 3 la mia de locuitori să fie deschise cu prezență fizică, indiferent de rata de vaccinare a personalului unității de învățământ, anunțată de ministrul Educației luni, a fost respinsă de Ministerul Sănătății, „din motive epidemiologice”.

„În pofida propunerii susținute și argumentate de Ministerul Educației, Ministerul Sănătății nu a putut fi de acord cu excepția de decuplare de rata de vaccinare acolo unde rata de incidența este mai mică de 3/1000, din motive epidemiologice.

Ministerul Educației a susținut că este importantă trecerea din scenariul online în cel cu prezenta fizică în special pentru școlile din rural, acolo unde incidența este sub 3 la mie.

Având în vedere faptul că decizia intră în atribuțiile Ministerului Sănătății, nu putem decât să o respectăm. Este decizia Ministerului Sănătății, iar noi, Ministerul Educatiei, nu putem și nici nu dorim să ne substituim autorității cu competente în domeniu” a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, joi seară, pentru HotNews.ro.

Propunerea Ministerului Educației urma să fie discutată în ședința de joi seară a CNSU.

După ce luni, doar puțin peste jumătate din școlile și grădinițele din România au început cursurile fizic, în urma introducerii pragului de vaccinare de 60% a personalului, iar numeroase unități de învățământ au rămas în online deși sunt în localități care au deloc sau extrem de puține cazuri de COVID, Sorin Cîmpeanu a anunțat că vrea să schimbe, din nou, regulile.

„În măsura în care autoritățile sanitare sunt de acord, voi propune următorul lucru: în localitățile în care rata de incidență este mai mică de 3 la mie să se poată renunța la acest prag minim de vaccinare. În acest fel am putea da posibilitatea acelor localități din mediul rural unde nu sunt infectați, dar nici foarte mulți vaccinați să poată deschide școlile cu prezență fizică. Voi asuma această decizie în raport cu autoritățile sanitare. Această propunere este o tranziție către normalitate, normalitatea este aceea în care toți copiii merg la școală sau la grădiniță”, a declarat atunci Cîmpeanu.

Însă, deocamdată, rămân deschise cu prezență fizică doar școlile și grădinițele unde rata de vaccinare a angajaților este de cel puțin 60%, indiferent de rata de infectare din localitate. Școlile actualizează în fiecare zi de vineri această rată de vaccinare, iar decizia se ia în baza acesteia.

                                                                                                                 Adina Silav