7.9 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 10:42

Valentin Ceauşescu a mai pierdut un proces cu statul. Ce tablou celebru ceruse fiul dictatorului

Valentin Ceauşescu a pierdut, la Tribunalul Bucureşti, ultimul proces intentat statului, pentru recuperarea tabloului „Natura statică cu ulcică de aramă”, de Gheorghe Petraşcu.

Decizia dată în 26 ianuarie, chiar de ziua fostului dictator Nicolae Ceauşescu, este definitivă şi respinge, ca nefondat, apelul făcut de Valentin Ceaulescu la o hotărâre asemănătoare dată de Judecătoria sector 5.

Conform jurnaliştilor de la adevarul.ro, celebrul tablou a fost confiscat de procurori în decembrie 1989 din casa lui Valentin Ceauşescu. Fiul fostului dictator a intentat procesul pentru această pânză aflată la Muzeul Naţional de Artă al României după ce a reuşit, timp de 24 de ani, să recupereze aproape integral averea sa, a fratelui şi a părinţilor săi, Elena şi Nicolae Ceauşescu.

Toate bunurile familiei au fost puse sub sechestru de către procurori, imediat după Revoluţie. În 2005, Valentin Ceauşescu a contestat actele procedurale, iar judecătorii i-au dat câştig de cauză, astfel că bunurile i-au fost redate, unele pe cale administrativă, altele după procese de executare silită. Un astfel de process a intentat Valentin Ceauşescu Muzeului Naţional de Artă, pentru recuperarea picturii lui Petraşcu, dar instana nu i-a mai dat dreptate de această dată.

S. Marinescu