21.4 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 11:55
No menu items!

Val de pensionări în magistratură: 59 de judecători într-o zi

spot_img

Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, joi, cererile de pensionare pentru 59 de judecători, un număr record pentru sistem.

Inițial, 68 de judecători făcuseră cereri de pensionare, însă, CSM a respins cererea unuia dintre ei și a decis amânarea pensionării în cazul altor trei, în timp ce alți cinci magistrați au renunțat momentan la pensie. 

Numărul – record de pensionări în magistratură vine la o săptămână după ce CSM a avertizat că foarte mulţi magistrați s-ar putea pensiona acum pentru a evita o eventuală reformă a pensiilor speciale.

În raportul făcut în privința reformării sistemului de pensii, astfel încât România să se încadreze în jalonul din PNRR, Banca Mondială a recomandat Guvernului să mărească vârsta de pensionare a magistraților sau vechimea în profesie, de la 20 de ani cât este în prezent, la 30 ani.

În plus, unul dintre liderii coaliţiei de guvernare, preşedintele UDMR Kelemen Hunor, a declarat la TVR INFO că România s-a angajat la Bruxelles să facă o reformă a pensiilor speciale până la sfârșitul anului.

Potrivit liderului UDMR, pensiile speciale ar trebui să fie primite doar după vârsta de 65 de ani, iar magistraţii să nu mai primească pensii mai mari decât salariile.

„Nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. OK, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu o primești la 65 de ani. Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul și aici vorbim, în primul rând, de magistrați, o parte dintre magistrați”, a spus Kelemen Hunor. 

Raluca Dan