14.8 C
București
joi, 30 mai 2024 - 8:30
No menu items!

USR cere PSD și PNL demiterea lui Constantin Mituleţu-Buică, șeful Autorității Electorale Permanente

spot_img

USR a cerut șefilor PSD și PNL să îl demită pe președintele AEP, Constantin Mitulețu-Buică, trimis în judecată în decembrie 2021, deoarece „menţinerea acestuia în funcţie ridică semne de întrebare cu privire la buna şi corecta desfăşurare a alegerilor din 2024 şi, implicit, reprezintă un risc pentru democraţia românească”.

USR a anunţat, joi, că a depus solicitări către Birourile permanente reunite şi către comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat pentru ca demiterea şefului AEP să fie pusă pe ordinea de zi, în baza deciziei Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 de a-l trimite în judecată pe Constantin-Mituleţu Buică.

Conform comunicatului de presă USR, în timp ce liderii PSD şi PNL îl protejează, Constantin Mituleţu-Buică a demarat o licitaţie pentru schimbarea sistemului informatic al Registrului Electoral, licitaţie care ridică mai multe semne de întrebare.

„De unde urgenţa? De ce nu a fost derulată licitaţia acum doi ani? Termenul de implementare a contractului este de 14 luni. Or, depunerea ofertelor are ca termen luna noiembrie, ceea ce înseamnă că, fără contestaţii, contractul se va semna în decembrie şi vom avea un sistem informatic nou exact în buza alegerilor din 2024, ceea ce este foarte periculos. Orice sistem informatic are nevoie de teste. Nu ştim de ce au stat doi ani şi s-au apucat acum, mai ales că, din informaţiile USR, nu este nicio problemă cu vechiul sistem informatic. Îi cerem domnului preşedinte AEP să publice caietul de sarcini, să înţelegem evaluarea care a stat la baza demarării aşa de târziu a acestei licitaţii. Dacă mai punem şi întâlnirea pe care preşedintele AEP a avut-o acum un an şi ceva cu domnul Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, pentru a face schimb de experienţă în ceea ce priveşte procesele electorale, evenimentele recente capătă şi mai multă greutate şi se conturează şi mai clar riscurile pentru democraţia românească”, a declarat Ionuț Moșteanu, liderul de grup al deputaților USR.

USR mai susține că e nevoie de un preşedinte nou la AEP şi de garanţii că procesele electorale din 2024 se vor desfăşura corect.

Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 a informat Parlamentul, la finele anului trecut, că l-a trimis în judecată pe președintele AEP, pentru abuz în serviciu, deoarece ar fi făcut presiuni ca doi directori să părăsească instituția. La câteva luni distanță, în iunie 2022, Tribunalul Municipiului București a decis să returneze la parchet dosarul de abuz în serviciu al preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu Buică. 

M. Nedelcu