11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:04
No menu items!

USR atacă PSD și PNL pentru că au respins înființarea DNA-ului Pădurilor

spot_img

USR atacă dur coaliția de guvernare care a respins, în Parlament, proiectul de lege care prevede înființarea DNA-ului Pădurilor: „PSD și PNL și-au arătat, încă o dată, loialitatea față de mafia pădurilor și mafia gunoaielor”.

USR acuză partidele de la guvernare că sunt de partea infractorilor.

„Partidele la guvernare au dovedit astăzi, din nou, de partea cui sunt. În niciun caz a românilor, ci mai degrabă a infractorilor. Sistemul astăzi funcționează pentru infractori, iar PSD, PNL și AUR nu vor nicio schimbare. România are nevoie de un instrument real de luptă împotriva mafiei lemnului și mafiei gunoaielor. Nu ai cum să negi că pădurile țării sunt sistematic tăiate ilegal sau că la marginea satelor, comunelor și orașelor sunt aruncați, tot ilegal, munți de gunoaie. Nu poți să negi că România pierde zeci de miliarde de lei în fiecare an din cauza acestor mafii mereu conectate politic, iar noi pierdem ani din viață din cauza poluării”, a declarat deputatul USR Diana Buzoianu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Proiectul prevede înființarea unei structuri specializate în combaterea infracțiunilor de mediu, în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. USR atrage atenția că rapoartele Comisiei Europene arată că România pierde aproximativ 6 miliarde euro pe an din cauza exploatării ilegale a pădurilor și foarte puține persoane ajung să răspundă în instanță pentru infracțiuni silvice.

„În primele 6 luni din 2023, doar 144 de infractori au fost condamnați pentru infracțiuni silvice, iar din aceștia numai 10 au primit închisoare cu executare și și-au început pedeapsa. 17 au primit doar amendă, 83 au fost condamnați la închisoare cu suspendare și 34 au fost condamnați cu amânarea executării pedepsei. Cifrele sunt la fel de îngrijorătoare și pe anii 2022 și 2023: peste 95% dintre dosare s-au finalizat fie prin renunțare la urmărire penală, fie prin clasare”, potrivit comunicatului USR.

Chiar dacă a fost respins în Camera Deputaților, proiectul va intra în dezbaterea Senatului, forul decizional.

Marilena Nedelcu