19.6 C
București
luni, 27 mai 2024 - 17:58
No menu items!

Urmările distrugerii Barajului Kahovka din Ucraina: Zeci de morți și răniți, mii de persoane evacuate

spot_img

Cel puţin 14 persoane au fost murit, iar alte peste 2.700 au fost evacuate din zona inundată în regiunea ucraineană Herson (sud), după distrugerea Barajului Kahovka, anunţă Guvernul ucrainean.

Aproximativ 190 de copii au fost evacuaţi, cinci persoane au murit, iar alte 35 au fost date dispărute, inclusiv 7 copii, în zona inundată aflată sub controlul Ucrainei, a anunţat ministrul ucrainean de Interne Igor Kîmenko.

O persoană a murit în regiunea Mîkolaiv, a precizat ministrul.

Cel puţin opt persoane au murit în zona inundată aflată sub control rus, în localitatea Oleşkî, declara duminică comandantrul Administraţiei Militare a regiunii Herson Oleksandr Prokudin.

El a acuzat ocupaţia rusă de împiedicarea evacuării de pe malul de est a Niprului, ”prin instalarea unor puncte de verificare prin care nu lasă oamenii să iasă”.

Numai ucrainenilor care au acceptat paşapoarte ruseşti li se permită să plece din zonă.

Aproximativ 162.000 de oameni nu au apă în regiunea Dnipropetrovsk.

Administraţia Militară din Herson acuză forţele ruse de bombardamente în pofida evacuării.

Ucraina deţine controlul asupra malului vestic al fluviului Nipru şi a cucerit oraşul Herson într-o contraofensivă, în toamnă.

Trupe ruse staţionează pe malul de est al Niprului, în regiunea Herson.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente în timpul evacuării civililor din zonele inundate pe care le controlează.

Barajul imens din sudul Ucrainei, zonă care în acest moment este controlată de Rusia, a fost aruncat în aer marți, eliberând un potop de apă în zona de război. Ambele părți se acuză reciproc de distrugerea barajului aflat în amonte față de Herson.

                                                                                                              Adina Silav

SURSA FOTO: Nexta