17.5 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 5:59
No menu items!

VIDEO. Barajul uriaș de lângă Herson, aruncat în aer. Centrala nucleară Zaporojie, pusă în pericol

spot_img

Barajul imens din sudul Ucrainei, zonă care în acest moment este controlată de Rusia, a fost aruncat în aer marți, eliberând un potop de apă în zona de război, potrivit forțelor ucrainene și ruse.

Ambele părți se acuză reciproc de distrugerea barajului aflat în amonte față de Herson, transmite Reuters.

Imagini video neverificate arată pe rețelele sociale o serie de explozii puternice în jurul barajului Kahovka.

Alte videoclipuri arată apa care țâșnește printre rămășițele barajului.

Barajul, înalt de 30 de metri și lung de 3,2 kilometri, a fost construit în 1956 pe râul Nipru, fiind parte a centralei hidroelectrice Kahovka. 

Construcția reține 18 kilometri cubi de apă care este furnizată și peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și totodată centralei nucleare Zaporojie, care este tot sub control rusesc. 

Armata Ucrainei a spus că forțele ruse au aruncat în aer barajul. 

„(Barajul) Kahovka a fost aruncat în aer de forțele ruse de ocupație”, a spus comandamentul de Sud al Forțelor Armate ale Ucrainei marți pe pagina sa de Facebook. 

„Amploarea distrugerii, viteza și volumul de apă, și zonele care probabil vor fi inundate sunt în curs de a fi clarificate”, a mai transmis sursa citată.

AP anunță că Ministerul ucrainean de Interne a cerut locuitorilor din 10 sate de pe malul drept al râului și din unele părți ale orașului Herson să adune documentele esențiale și animalele de companie, să oprească electrocasnicele și să plece.

Distrugerea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei reprezintă un „ecocid”, dar oficialii naționali și regionali lucrează pentru a asigura siguranța locuitorilor locali, a declarat marți și șeful administrației prezidențiale a Ucrainei.

Andri Eermak a scris pe Telegram că acțiunile Rusiei reprezintă și o amenințare pentru centrala nucleară Zaporojie din apropiere, fără a detalia.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va organiza o reuniune de urgenţă cu privire la explozia barajului, a anunţat marţi pe Twitter Oleksii Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare.

Suspiciuni că acest baraj va fi aruncat în aer circulau încă din toamna anului trecut, când ucrainenii au acuzat ruşii că au minat barajul şi au cerut o misiune internaţională de observare.

                                                                                                                 Adina Silav

SURSA FOTO: Maxar