15 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 1:27
No menu items!

UPDATE. PSD s-a supărat pe Raed Arafat. Reacția DSU

spot_img
  • UPDATE

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a venit, miercuri, cu precizări privind informația transmisă de reprezentanții PSD, potrivit cărora, formațiunea renunță la evenimentul de prezentare a programului de guvernare pentru că nu ar fi primit avizul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Având în vedere multiplele întrebări venite din partea presei legate de faptul că „DSU nu a dat avizul” realizării unei ședințe privind prezentarea programului de guvernare al unui partid politic, în primul rând dorim să specificăm ca Departamentul pentru Situații de Urgență nu este mandatat în a da avize privind realizarea sau nu a unor reuniuni/întâlniri/evenimente, ci doar poate răspunde punctual la solicitări primite din partea petenților prin care explică măsurile prevăzute în legislația aflată în vigoare, de limitare a răspândirii coronavirusului printre comunități.

Petentul a fost informat de faptul că la acest moment CNSU a propus o serie de modificări care ar fi permis organizarea unui astfel de eveniment, dar aceste propuneri de modificări nu intră in vigoare până la adoptarea lor printr-o Hotărâre de Guvern„, au precizat reprezentanții DSU într-un comunicat de presă. 

PSD s-a supărat pe șeful DSU Raed Arafat, pentru că nu a primit aviz pentru organizarea evenimentului de prezentara a programului de guvernare, deși se impunea prezența doar a 20 de persoane, „nu 5.000 ca la Congres”. Și Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății propus de social-democrați, a afirmat, la audierile din Parlament, că DSU a preluat prea multe atribuții, care ar trebui să fie, de fapt, în sarcina ministerului Sănătății.

Partidul Social Democrat a anunţat că renunţă la evenimentul de prezentare a programului de guvernare pentru că nu a primit avizul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. PSD aminteşte că această instituţie a permis desfăşurarea unui congres la care au participat 5.000 de persoane.

Congres cu 5.000 de persoane s-a putut, prezentarea programului de guvernare al PSD, cu 20 de oameni în sală, nu a primit avizul DSU! PSD respectă legea şi renunţă să facă acest eveniment. Românii vor afla de la fiecare ministru PSD care sunt priorităţile noastre la guvernare!”, se arată într-un text postat, miercuri, pe pagina de Facebook a PSD.

Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, a declarat, miercuri, la România TV, după audierile din Parlament, că MS a fost prea puțin implicat în pandemie, deși este responsabil în acest domeniu, astfel că multe atribuții au fost preluate de DSU sau MAI.

”Nu se poate ca alte structuri să ia decizia și Ministerul Sănătății să fie responsabil. Chestiunea asta nu se poate. Cel puțin eu nu o accept și e foarte clar că nu pot să accept o astfel de soluție. Dânșii, în ceea ce privește mutarea pacienților din diverse locuri, transportul, pregătirea unităților de primiri urgențe, tot respectul și aprecierea pentru ceea ce fac sau au făcut, dar politica de sănătate publică trebuie făcută de Ministerul Sănătății.

Nu este atributul DSU să reglementeze modul de funcționare a sistemului de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila la România TV.

Dalia Constantin