17.2 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 5:45
No menu items!

UPDATE. Ambasadorul României în Austria, chemat în țară după eșecul aderării la Schengen

spot_img

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, vineri, că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări.

Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim, a mai transmis MAE. 

Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat.

Emil Hurezeanu nu se va întoarce la Viena, după cum a precizat, vineri, premierul Nicolae Ciucă care a arătat că „nivelul relaţiilor diplomatice cu Austria va scădea„. 

„I-am cerut ministrului de Externe să convoace ambasadorul în semn de protest pentru această decizie de neînțeles. Trebuie subliniată relația bilaterală, istorică, pe care o aveam cu Austria și care decurgea bine până la acest moment. Tot prin MAE a fost convocat ministrul de Externe din Viena. Nivelul relațiilor noastre va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri Externe la Viena, a declarat Nicolae Ciucă.

Raluca Dan