17.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 13:53

Unifarm a distribuit măști periculoase în spitalele românești. 98% au fost înlocuite

spot_img

Compania Națională Unifarm recunoaște că a cumpărat măști periculoase produse în China, despre care spune, într-un comunicat de presă, că aveau toate certificatele. Reacția companiei prin care trec majoritatea achizițiilor din sistemul de sănătate vine după ce Libertatea a scris că Unifarm a distribuit către spitalele din România măști FPP2 declarate “periculoase” de Protecția Consumatorilor, după o atenționare venită din Belgia. 

Unifarm a anunțat, într-un comunicat de presă, că a achiziționat mai multe tipuri de măști tip FFP2, de la diverși fabricanți, printre care și cele care poartă denumirea generică “Daddy Baby”.

„Acest tip de măști au fost importate având toate certificatele și declarațiile cerute de legislația în vigoare, la data contractării lor”, precizează compania.

Unifarm amintește că, săptămâna trecută, site-ul EMEA și autoritățile nationale prin INFOCONS au emis o alertă privind patru tipuri de măști, printre care și această marcă, drept pentru care a informat toate spitalele partenere cu privire la acest lucru și le-a solicitat retragerea acestor măști în regim de urgență, pentru a putea fi înlocuite cu alte măști conforme. „În același timp, am solicitat importatorului înlocuirea acestora cu măști conforme, ca urmare a acestei alerte”, se arată în comunicat.

Unifarm nu precizează de unde provind măștile respective, însă alerta Infocons emisă de Belgia și clasificată la nivel grav, preciza că sunt produse în China.

Unifarm susține că spitalele la care au ajuns aceste măști au confirmat retragerea lor.

„În momentul în care a fost primită informarea privind calitatea acestui produs am stopat distribuția lor. Nu a fost pus în pericol niciun cadru sanitar sau pacient, iar măștile respective au fost deja înlocuite în proporție de 98%, ultimile bucăți aflându-se depozitate la unele spitale de unde urmează să fie ridicate și înlocuite de către CN Unifarm SA.”, se mai arată în comunicatul companiei.

În ultima perioadă, mai multe țări s-au confruntat cu probleme din cauza echipamentelor de protecție sau medicale produse în China.