12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 13:59
No menu items!

Una dintre cele mai vechi întreprinderi românești și-a anunțat falimentul

spot_img

chimopar

Chimopar, una dintre cele mai vechi întreprinderi românești, a anunțat intrarea în faliment, la un an și jumătate după ce a intrat în insolvență, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori București (BVB). În toamna lui 2012, UniCredit Țiriac Bank cerea intrarea Chimopar în procedura premergătoare falimentului, pentru o datorie de 3,97 milioane de euro.

Chimopar, controlată de omul de afaceri libanez Jaffal Imad, își are originea în Fabrica de Pulbere a Armatei, înfiinţată în 1896, şi produce inclusiv produse chimice.  Întreprinderea a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri netă de 1,6 milioane de euro, în scădere cu 40%, de la 2,7 milioane de euro în 2010 şi o pierdere de 1,45 milioane de euro. Datoriile se ridică la 5,4 milioane de euro.

În 2011, Chimopar a încasat totuși 18 milioane de euro din vânzarea celui mai mare teren din București, în suprafață de 35 de hectare, localizat pe platform Policolor. Cu toate acestea, firma cipriotă Maveco Holdings, cea care a cumpărat terenul, este înscrisă pe lista creditorilor Chimopar.

La privatizarea sa, în 1999, întreprinderea avea 900 de angajați, pentru ca după vânzarea terenului către Maveco Holdings, ai cărei acționari nu sunt cunoscuți, compania să mai rămână cu 65 de angajați. Înainte de vânzarea către Maveco Holdings, Jafco Holding, cea care deține 81,7% din capitalul Chimopar, anunţa că intenţionează să dezvolte, în parteneriat cu un consorţiu de bănci internaţionale, un proiect comercial estimat la 150 de milioane de euro, pe o suprafaţă de 26 de hectare din platforma Chimopar.

Un an mai târziu, acţionarii fabricii au respins vânzarea a doar 7,2 hectare din teren către compania franceză Vinci, care ar fi urmat să dezvolte un parc de retail din care producătorul de substanţe chimice să deţină 50%.

C.C.