28.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024 - 15:27
No menu items!

Un senator vizat de perchezițiile DNA la eolienele de la Cogealac, Constanța. UPDATE

spot_img

Procurorii anticorupţie fac 22 de percheziţii în Cogealac, Eforie Sud, Constanţa şi Bucureşti, la sediile unor companii care activează în domeniul energiei eoliene, dar şi la domiciliul unui senator de Constanţa

 Gigi Chiru_SZ 1

UPDATE

Procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele senatorului PDL Gigi chiru pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații.

Anchetatorii au stabilit că senatorul a cerut de la un om de afaceri și de la un denunțător martor în ancheta DNA, 1.500.000 de euro, sub forma disimulată a unui contract de împrumut.

Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcției de inspector șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții Sud-Est Constanța, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcția de parcuri eoliene în Dobrogea. Totodată, pretinderea a fost făcută și în vederea asigurării protecției juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România.

comunicat DNA

Procurorii spun că senatorul Chiru Gigi Christian a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro și a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeași persoană suma de 1.200.000 euro, sub forma disimulată a cesiunii către aceeași persoană a dreptului de creanță al „creditorului” Chiru Gigi Christian, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010.

Obligațiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” a unui drept de gaj asupra a 5% din părțile sociale ale Sc Eolica Dobrogea Srl România. Cunoscând că sumele de 1.500.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracțiunilor de dare și luare de mită, la datele de 19 august 2010 și 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a disimulat adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanță.

comunicat DNA

În calitate de senator în Parlamentul României, suspectul Chiru Gigi Christian, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 și 12.06.2014, a făcut declarații false privind creanțele deținute, adică a omis mențiunile privind cele două acte , respectiv contractul de împrumut și contractul de cesiune de creanță.

Procurorii Secției a II-a din DNA investighează infracţiuni de luare şi dare de mită, precum şi trafic de influenţă în legătură cu evoluţia unui proiect eolian. Surse judiciare susțin că este vorba despre senatorul PDL Cristian Gigi Chiru, președintele Organizației Constanța a PDL. Acesta s-a și prezentat la sediul central al DNA, pentru audieri.

Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în perioada 2010-2014.

În cursul zilei de 30 octombrie 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 22 de locații situate în municipiul București și județul Constanța, la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Comunicat DNA