12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 14:26

Un proiect de lege privind votul din diaspora, depus deja în Parlament. Proiectul, inițiat de Șerban Nicolae / DOCUMENT

spot_img

Un proiect de lege privind o serie de măsuri pentru exercitarea votului de către românii din străinătate a fost inițiat deja de senatorul PSD Șerban Nicolae. Proiectul se află în dezbatere publică, pentru că, așa cum se arată atât în expunerea de motive,  acesta poate fi îmbunătățit și completat, și va intra în dezbaterea Parlamentului. 

Proiectul prevede reguli specifice pentru exercitarea dreptului de vot, astfel cum este consacrat de Constituția României atât pentru cetățenii români care au domiciliul sau reședința în străinătate, cât și pentru reprezentanții angajații reprezentanțelor consulare și diplomatice ale României din străinătate, pentru referendumul național, pentru alegerea Președintelui României și a Parlamentului European. 

Astfel, proiectul prevede, la alineatul 2, că cetățenii români cu reședința sau domiciliul în străinătate “votează pe liste permanente, în secții organizate potrivit dispozițiilor legale aplicabile secțiilor de vot organizate pe teritoriul României, cu excepțiile și măsurile specifice, după caz, prevăzute de prezenta lege”. 

Proiectul prevede, de asemenea, reguli pentru întocmirea listelor electorale și pentru votul pe liste suplimentare. 

Documentul poate fi consultat AICI. 

Inițiativa legislativă precede solicitarea președintelui Klaus Iohannis care a prevăzut în propunerea sa de “pact național cu partidele politice” transpunerea în legislație de măsuri privind exercitarea dreptului de vot de către românii din străinătate.