22.7 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 14:37
No menu items!

Un nou vid legislativ aruncă în aer ideile guvernului despre carantină și izolare. Premierul Orban: Populația să nu țină cont de decizia CCR!

spot_img

Premierul României, Ludovic Orban, a îndemnat populația să nu respecte decizia CCR privind carantina și izolarea, acțiuni considerate neconstituționale întrucât au fost instituite prin ordin de ministru, deși limitează numeroase drepturi fundamnetale și nu le dă celor nedreptatăți posibilitatea să apeleze la o procedură transparentă și rapidă de remediere. În timp ce ministrul Sănătății anunța, vineri, învestirea unei comisii interministeriale pentru redactarea noilor prevederi legale în lumina deciziei CCR, MAI trimitea centrelor de coordonare și conducere a intervenției județene o informare că toate măsurile de carantină/izolare dispuze în baza ordinului neconstituțional au fost suspendate până la o nouă reglementare.

„Prima consecință e că pacienții pot fi externați și nu pot fi opriți. A doua e că nu mai putem aplica măsura carantinării la domiciliu. CCR a decis că un om cu COVID poate circula pe stradă. Astfel de măsuri sunt adoptate la nivel european. Măsurile existau în OUG 11. Cum nu existau? Păi noi avem o lege: legea 55 care prevede starea de alertă. Curtea nu este la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre. Imediat ce am văzut decizia am structurat o lege. Rugămintea mea către populație e să nu țină cont de decizia CCR. Să țină cont de regulile firești!”, a declarat Ludovic Orbam, în direct la postul Digi24.

Măsurile de carantină/izolare impuse de Guvernul României  – conform Ordinului Ministerului Sănătății – au fost suspendate, temporar, în urma deciziei de neconstituționalitate pronunțată de Curtea Constituțională a României în 26 iunie.

Deși inițial guvernanții au negat că vor ajunge în imposibilitatea de a aplica obligativitatea carantinării/izolării, acest lucru se întâmplă oficial, începând de vineri – reiese dintr-un document oficial ajuns în posesia G4Media.

Din informarea Nr.139305/03.07.2020, transmisă de către MAI Centrelor de Coordonare și Conducere a Intervenției Județene/Municipiul București, reiese că s-au suspendat măsurile de izolare/carantinare pentru persoanele aflate în situație de urgență de sănătate publică, determinată de infecția cu Covid-19.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, vineri seară, că împreună cu Ministerul Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru „punerea în concordanţă” a cerinţelor Curţii Constituţionale privind carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19.

În lipsa dispozițiilor Ordinului Ministerului Sănătății, care viza obligativitatea carantinării/izolării, autoritățile se mulțumesc să recomande personelor considerate cu risc de infectare cu Covid-19, să respecte măsurile de protecție.

ARTICOLUL INTEGRAL POATE FI CITIT AICI.