-3.1 C
București
duminică, 23 ianuarie 2022 - 2:31
No menu items!

Ludovic Orban, despre achizițiile din starea de urgență: Nu doar eu am intervenit, ci și președintele!

spot_img

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă, într-un interviu înregistrat pentru Digi24, că și el, și președintele Iohannis, dar și alți miniștri au intervenit pe lângă oficialii mai multor țări pentru a debloca materialele și echipamentele medicale cumpărate de firme românești. Premierul a încercat să se apere astfel de acuzațiile că și-a traficat influența pentru subcontractorii Unifarm, spunând că a intervenit pentru ca România să primească echipamentele de care avea nevoie urgentă.

NU doar eu am intervenit în Turcia, ci și președintele României a intervenit pe lângă Erdogan (președintele Turciei – n.red.). A fost o intervenție instituțională diplomatică, pentru a debloca toate materialele achiziționate de firme românești. Eu am vorbit în Germania pentru măști FFP 2 care fuseseră blocate printr-o decizie a guvernului federal. Am vorbit cu premierul Ungariei pentru a debloca transportul de marfă. Am vorbit în Slovenia, în Cehia, pentru că România fusese izolată practică. Am vorbit cu premierul Bulgariei”, a declarat Orban la Digi 24.

Premierul susține că nu a avut nicio informație legată de corupție în actele de achiziții din starea de urgență.

Noi am efectuat achiziții prin ONARC. Am derulat licitații la nivel guvernamental la Ministerul Sănătății, la nivelul Ministerului Educației. E în curs licitația pentru cele 2,3 milioane de beneficiari de măști gratuite. Există o contestație, am cerut CNSC să judece cu celeritate această contestație.”

Premierul Orba susține că Guvernul nu poate să controleze achizițiile, întrucât Unifarm este o companie cu experiență, acesta fiind singurul motiv pentr care nu s-a blocat capacitatea de testare.

„În jurul meu nu tolerez acte de corupție, toți cei care sunt în jurul meu își fac treaba corect. Managementul de la Unifarm a fost numit în 2012 când Ponta era premier. Apoi mandatul i s-a încheiat în 2016, dar nu am avut niciun fel de element legat de posibile acte  de corupție.”, a precizat premierul afirmând chiar că este „total surprins” de anchetă, a declarat Orban.

Șeful guvernului a arptat și că nu are o agendă fixă în privința următoarei perioade.

După numărul de cazuri din ultimele zile, daca astazi ar trebui sa iau decizia cu privire la prelungirea starii de alerta pentru maine, as propune prelungirea starii de alerta si as decide prelungirea starii de alerta. Vedem pana in data de 15 care va fi evolutia. Raman totusi increzator, optimist, fac din nou apel la oameni sa nu asculte glasurile de sirena ale celor care le spun sa nu respecte regulile, care ii instiga efectiv sa nu se fereasca de acest pericol care exista. In masura in care un numar mare de oameni vor respecta regulile, riscul de infectare se va reduce si numarul de cazuri se va reduce“, a mai declarat Ludovic Orban, in cadrul interviului.