14.6 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 4:42
No menu items!

Un ministru care nu are nevoie de secretară. Ce îl califică pe Constantin Bogdan Matei pentru portofoliul Tineretului și Sportului

spot_img

Ioana Bran a fost înlocuită, marți, la Ministerul Tineretului și Sportului de senatorul PSD Constantin Bogdan Matei, fost profesor de sport. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Guvernului, noul ministru demonstrează că nu este campion doar la gafe – singurul lucru memorabil prin care s-a remarcat în mandatul de senator-, ci și că poate face aduce economii la bugetul ministerului, pentru că nu are nevoie de secretară, deoarece știe să utilizeze „faxuri copiatoare și alte echipamente de transmitere de date”.  

Astfel, la capitolul „Competențe și aptitudini tehnice”, noul ministru a completat în CV: „utilizez faxuri, copiatoare și alte echipamente pentru transmiterea de date„. 

Potrivit aceluiași CV, Constantin Bogdan Matei a urmat cursurile Grupului Şcolar „Henri Coandă ” din Râmnicu Vâlcea, iar în 2004 a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Management în Sport la Universitatea „Lucian Blaga ” din Sibiu. Din 2005 până în 2016, el a fost profesor de sport la Şcoala Gimnazială „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, unde timp de doi ani (2013-2015) a fost și director adjunct. Înainte de a deveni senator, a fost, timp de câteva luni, adjunct al șefului Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea. El a fost ales senator la alegerile din 2016, fiind primul candidat pe lista PSD Vâlcea. În mandatul de parlamentar, Constantin Bogdan Matei a luat cuvântul de nouă ori în plen, a avut o sigură declarație politică și o singură interpelare, potrivit site-ului Senatului.
 
De la Codul lui Hammurabi la schimbarea Legii sportului
 

În ianuarie 2017, Constantin Bogdan Matei a fost întrebat, alături de alți parlamentari, dacă știe că ar exista „un pachet de legi al lui Hammurabi care nu a fost votat în mandatul anterior” și ce va face când va ajunge la Senat acest proiect de lege. „Aşa cum v-am spus, suntem la început, daţi-ne răgaz să ne acomodăm, daţi-ne răgaz să studiem„, le-a răspuns el jurnaliștilor de la Antena 1. Codul lui Hammurabi (sau Codex Hammurapi) este o culegere de legi din timpul regelui babilonian Hammurabi. Codul, scris în jurul anului 1760 î.Hr. Acesta cuprindea un Prolog, 282 de articole de lege şi un Epilog. 

Senatorul PSD spunea, într-un interviu acordat în noiembrie 2016 unui site local, că joacă fotbal de la 12 ani şi a activat, în facultate, la echipa Universitatea Sibiu, care juca atunci în Liga a III-a. „Am ajuns să antrenez copii pentru că asta mi-am dorit cel mai mult, iubesc să antrenez copii de la grupe foarte mici. Acum am deja din prima generaţie la care am fost diriginte, copii care au ajuns studenţi şi câţiva promit să ajungă sportivi foarte buni…”, afirma Constantin Bogdan Matei.
 
El mai spunea că ”România are nevoie de o legislaţie care să ajute mai mult la dezvoltarea copiilor, la sănătatea acestora și la procesul de învăţământ”. „Aici ar trebui introduse legi, dar cred că mă voi axa pe o tentativă de schimbare a actualei Legi a Sportului, care are multe lacune. Am discutat cu multe cadre didactice şi am discutat deseori cu al meu coleg senatorul Laurenţiu Coca pe care îl respect foarte mult şi care a fost şi el fotbalist. Amândoi credem că trebuie încurajate legislativ companiile, dar şi persoanele fizice, care vor aloca fonduri direct echipelor de copii, de la toate disciplinele. Mulţi părinţi nu îşi permit să ducă copilul la un sport. Iar România pierde astfel talente desoebite”, afirma Constantin matei, înainte de a prelua mandatul de senator
 
El mai spunea că a fi profesor este ceva demn, iar a fi profesor de sport „este ceva deosebit, nu numai onorabil”.
 
R.D.