16.8 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 9:28
No menu items!

Un membru al CSM a recunoscut că a colaborat cu SRI

spot_img

Fostul vicepreședinte al CSM, procurorul Cristian Ban, membru al Secției pentru procurori, ar fi colaborat oficial pe dosare cu SRI şi DIPI pe când era şeful Parchetului Curţii de Apel Bucureşti. 

Potrivit Lumeajustitiei.ro, există dovezi ale colaborării oficiale a procurorului Cristian Ban cu agenţii SRI şi DIPI, în perioada 2014 – 2015, pe când deţinea funcţia de procuror general al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.

Documente oficiale prezentate de Lumea Justiției, aflate pe site-ul Ministerului Public, la secţiunea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti – respectiv Analizele activităţii respectivei unităţi de parchet pe anii 2014 şi 2015, pe când aceasta era condusă de Cristian Ban în calitate de procuror general – relevă că procurorul Cristian Ban a recunoscut sub semnătură proprie că a colaborat oficial cu SRI şi DIPI (serviciul de informaţii al MAI) pe dosarele de evaziune fiscală şi de altă natură.

Colaborarea cu SRI şi DIPI a fost una foarte bună la nivelul mării majorităţi a unităţilor de parchet, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti simţindu-se nevoia diversificării colaborării în scopul sesizării şi documentarii mai multor fapte din cele analizate. O măsură binevenită în scopul stimulării activităţii ar fi aceea a alocării unui anumit procent din sumele recuperate din astfel de infracţiuni către parchetul care a emis rechizitoriul sau către Ministerul Public”, scria Cristian Ban în document.

Procurorul Cristian Ban este un apropiat al şefei DNA Laura Codruta Kovesi, fiind fost coleg cu aceasta la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Ban a urmat respectivă facultate de Drept în perioada 1994 – 1998, iar Laura Kovesi (Lascu pe atunci) în perioada 1996 – 1997 a efectuat studii aprofundate în specializarea „drept judiciar”. Şi Kovesi, şi Ban au fost procurori în Sibiu, mai scrie Luju.

Andrei Tudor