9.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 1:24
No menu items!

Un fost ministru PNL se dezice de acțiunile partidului: „Deciziile CCR se execută nu se discută”

spot_img

Fostul ministru PNL al transporturilor Alexandru Nazare se dezice public de acțiunile partidului condus de Ludovic Orban și argumentează, într-o postare pe Facebook, de ce nu se mai regăsește în politica dusă astăzi de opoziție.

În opinia acestuia, „atât societatea civilă (ong-uri, fundații, asociații, etc.), cât și toate partidele din opoziție ar trebui să își activeze specialiștii în drept (civil, penal, instituțional, internațional, etc.) și să vină public cu puncte de vedere legale, pertinente, pro sau contra modificărilor ce se doresc a fi făcute pe Coduri.” „Acest lucru ar forța la modul real puterea măcar să gândească și să aibă o poziție clar asumată, să vină cu explicații în față dumneavoastră și ar liniști populația, care se va simți în siguranță, fiind reprezentată de o opoziție responsabilă, puternică și în stare oricând să preia conducerea acestei țări și să o ducă acolo unde ii este locul, adică între statele civilizate ale Europei.”, susține Alexandru Nazare. 

În ceea ce o privește pe șefa DNA, liberalul consideră că Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit să demisioneze. În plus, acesta are și un mesaj pentru președintele Klaus Iohannis: „În privința deciziilor Curții Constituționale, în orice țară civilizată, acestea se execută nu se discută, fie că ne convine să nu. Altfel, nu ar mai există statul de drept.”. 

Redăm mesajul integral al lui Alexandru Nazare: 

„În ultimul timp mai multe televiziuni, precum și colegi din mediul politic, mi-au solicitat părerea și intervenția vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în mediul public. Le-am spus și lor și simt să o spun și aici: nu mă regăsesc în modul la care se face politică astăzi.

Sunt activ în politică de 15 ani și de-a lungul timpului am ocupat diverse funcții politice și publice care mi-au permis să capăt experiență administrativă și politică reală și să pot să îmi fac o părere despre sistem în genere. Va spun având curajul să vă privesc în ochi pe fiecare dintre voi că eu nu mai înțeleg nimic din tot ce se întâmplă. M-am regăsit dintotdeauna ca și concepții în ideologia politică de dreapta și centru-dreapta, dar ce se întâmplă în momentul asta în România nu are nici o legătură cu principiile pe care le-am îmbrățișat eu și partidul din care fac parte. Personal, pot deservi interesele grupului în care mă regăsesc ca om, nu interesele vreunui lider sau altul, când asta înseamnă dezbinare, răzbunare, mișto-uri sterile și lipsa de asumare și de predictibilitate reală.

Pentru mine a face opoziție înseamnă a combate ceea ce face strâmb Guvernul cu soluții clare, pertinente, direct și rapid aplicabile. Pentru mine a face opoziție înseamnă a formă o echipa în care fiecare își aduce aportul prin ceea ce cunoaște mai bine și are mai bun în el, o echipa omogenă, în care există respect reciproc, care prin ce emite în spațiul public reprezintă o alternativă viabilă la puterea actuală. Nu voi achiesa niciodată la politică de colțul străzii, gen: să moară și capra vecinului, bârna din ochiul tău e mai mare decât cea din ochiul meu, pe ei pe mama lor, scapă cine poate, cine râde mai tare râde mai bine sau e mai bun, mi-e jenă…

Vă cer iertare aici tututor celor care credeți în mine ca om politic și care ați insistat în ultimul an să reapar în mediul public, dar, eu nu aș mai fi eu dacă m-aș alătura celor care înțeleg să facă politică așa cum o fac astăzi.

După cum știți politică struțului nu m-a caracterizat niciodată și sunt conștient de faptul că eu și cei care gândesc că mine, stand pe margine și privind, nu ajutăm cu nimic în stoparea acestor derapaje politice, economice, sociale. Însă, numărul celor care înțeleg să facă politică vocal distructiv, complet steril ca și finalitate, fie și a discursului lor public, este mult mai mare. Mă gândesc că tot urlând așa în gol, la un moment dat vor obosi, voi o să vă săturați și o să va doriți să fiți reprezentați de oameni care înțeleg că a face politică înseamnă înainte de toate a va reprezenta interesele faptic.

Și revenind la întrebările care mi-au fost puse în ultimul timp de către presă, colegi și alegătorii mei: domnilor, este simplu, atât societatea civilă (ong-uri, fundații, asociații, etc.), cât și toate partidele din opoziție ar trebui să își activeze specialiștii în drept (civil, penal, instituțional, internațional, etc.) și să vină public cu puncte de vedere legale, pertinente, pro sau contra modificărilor ce se doresc a fi făcute pe coduri. Acest lucru ar forța la modul real puterea măcar să gândească și să aibă o poziție clar asumată, să vină cu explicații în față dumneavoastră și ar liniști populația, care se va simți în siguranță, fiind reprezentată de o opoziție responsabilă, puternică și în stare oricând să preia conducerea acestei țări și să o ducă acolo unde ii este locul, adică între statele civilizate ale Europei.

În ceea ce o privește pe Codruța Kovesi, consider că, fiind expusă public prin funcția pe care o deține și conducând DNA-ul într-o perioada atât de tulbure, faptele și deciziile ei sunt interpretabile în funcție de interesul fiecăruia…Nu am pregătirea profesională necesară să îi analizez activitatea profesională. Având în vedere capitalul mare de imagine pe care și l-a făcut de-a lungul timpului și circul în mijlocul căruia a fost poziționată național și internațional, eu în locul ei, pentru binele și imaginea țării mele mi-aș fi dat demisia. Urmând că apoi să fac tot ce pot să îmi reabilitez imaginea publică. În privința deciziilor Curții Constituționale, în orice țară civilizată, acestea se execută nu se discuta, fie că ne convine să nu. Altfel, nu ar mai există statul de drept.

În general, cred că agenda publică atât a puterii cât și a opoziției cred că ar trebui să aibă că prioritate faptul că aproape  toată țară este sub ape, că peste 60 de localități sunt inundate în ultimele zile. Case, drumuri, culturi distruse, această este agenda reală a cetățeanului…

În rest, dragii mei, din punctul meu de vedere discutăm vorbe, pe principiul: eu urlu, tu urli, noi urlăm, ei urlă, iar voi sunteți prea ocupați să trăiți prost… și eu refuz să mă alătur conștient la așa ceva.”

R.D.