17.3 C
București
joi, 23 mai 2024 - 13:16
No menu items!

Un fel de Kovesi mai crud. Un europarlamentar USR susține înființarea Procurorului verde european

spot_img

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat adoptarea unei rezoluții europene privind tăierile ilegale de păduri, spunând că sunt foarte mulți „susținători” care vor înființarea Procurorului Verde European, de la care „se așteaptă să tragă la răspundere făptașii”.

Parlamentul European a adoptat rezoluția privind noua strategie a Uniunii Europene pentru gestionarea durabilă a pădurilor în Europa, pentru anul 2030, a anunțat europarlamentarul Vlad Gheorghe de la USR, care scrie că rezoluția prevede măsuri care să limiteze tăierile ilegale de păduri.

„Victorie pentru păduri!

Hoția o să se vadă din satelit! (…) Știm cu toții că România se află printre acestea – nu ne putem ascunde după copaci pentru că ei sunt din ce în ce mai rari.

Se taie – mult, aiurea, ilegal. Cu toate asta, reacțiile ministerului Mediului, ale Romsilva și tuturor instituțiilor de resort sunt halucinante. Din toate răspunsurile oficiale la sesizările mele ar rezulta că în România crește ca din apă suprafața împădurită, gestiunea pădurilor și a fondurilor de vânătoare este foarte bună, iar ariile protejate nu sunt distruse decât de vijelii și alte fenomene naturale, nici urmă de drujbe și hoți de lemne”, a mai scris Vlad Gheorghe.

Chiar dacă sunt prevăzute măsurile pentru tăierile ilegale de păduri în această rezoluție, europarlamentarul USR crede că devine necesar un procuror care „să tragă la răspundere făptașii”. 

„Parlamentul European invită direct Comisia și statele membre să majoreze cheltuielile pentru asigurarea respectării legislației acolo unde este necesar, să combată corupția și să îmbunătățească guvernanța pădurilor și a terenurilor. Înființarea Procurorului Verde European are foarte mulți susținători, tocmai pentru că toată lumea știe ceea ce spunem de ani de zile: doar autoritățile locale și naționale NU pot, nu vor să oprească tăierile ilegale!

Atacurile asupra lucrătorilor silvici, ale activiștilor de mediu și jurnaliștilor sunt de asemenea menționate în textul votat de eurodeputați, care se așteaptă ca statele membre să tragă la răspundere făptașii. Asta cerem și noi!”, se mai arată în postarea lui Vlad Gheorghe.

M. Nedelcu