14.8 C
București
joi, 30 mai 2024 - 6:52
No menu items!

Un avion ucrainean de contrabandă, nedetectabil de radar a violat spaţiul aerian al României

spot_img

Avionul ucrainean a patruns pe teritoriul Romaniei prin judetul Suceava si, cel mai probabil, era burdusit cu tigari de contrabanda. A fost zarit de politistii de frontiera aflati pe sol, care au informat Fortele Aeriene. In Romania nu s-a luat nicio masura, dar Ucraina a ridicat un MIG 29 ca sa aduca aparatul de zbor la sol. In avion erau patru persoane.

Incidentul a avut loc pe data de 7 iulie. Aparatul de zbor fost văzut de poliţiştii de frontieră de la Vicov, care au sesizat instituţiile abilitate să intervină.

„Pe 7 august, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Poliţiei de Frontieră Vicovu de Sus, aflat în misiune de supraveghere şi control la frontiera de stat, a auzit şi a văzut un aparat de zbor de mici dimensiuni care a zburat dinspre Ucraina spre România. Imediat la nivel de sector s-au luat măsuri de informare a structurilor operative din cadrul ITPF Sighetul Marmaţiei, Centrul de Operaţiuni Aeriene Baloteşti şi a autorităţilor ucrainene din punctul de contact Porubne”, a declarat Ilie Poroh, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Suceava.

Autoritățile române nu au intervenit, dar la circa 45 de minute de la momentul la care a fost observat, avionul s-a întors în Ucraina.

Aparatul de zbor a fost interceptat de un avion de vânătoare MIG 29, fiind reţinut la sol. În aeronavă erau patru persoane, care acum sunt cercetate penal.

Există suspiciunea că avionul ar fi introdus în România ţigări de contrabandă.

Întrebat de ce nu a fost interceptat aparatul de zbor în spaţiul aerian românesc, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Suceava a declarat că, cel mai probabil, „nu s-a văzut nimic pe radar”.

El a completat că aceste avioane sunt de mici dimeniuni şi zboară la o altititudine joasă şi din acest motiv nu pot fi depistate de radar.

C.D.