16.5 C
București
marți, 21 mai 2024 - 9:01
No menu items!

„Umilit în fața unor demnitari din toată Europa”. Cum încearcă Paul de România să scape de extrădare

spot_img

Paul Philippe al României ar fi participat la un eveniment organizat de Cavalerii de la Malta atunci când a fost reținut de polițiști. Avocatul său subliniază că acesta a fost „umilit în fața unor demnitari din toată Europa”.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunțat, marţi, că Paul de România  a fost arestat preventiv până în data de 9 mai, în Malta, iar cererea avocaţilor săi pentru a fi eliberat pe cauţiune a fost respinsă. 

”La acest moment, Paul de România se află în Malta. În baza aceluiaşi mandat european de arestare, procedura a fost reluată. A fost un termen de judecată unde s-a decis arestarea preventivă a acestui fugar până pe data de 9 mai, hotărâre care, desigur, poate fi contestată”, a spus Gorghiu.

Ea a mai spus că solicitarea făcută de echipa fugarului de a fi eliberat pe cauţiune a fost respinsă.

”Ministerul Justiţiei şi instanţa de executrare vor face toate diligenţele pentru ca acest fugar să fie întors în ţară. Până pe data de 9 mai vom comunica mandatul de arestare, tradus în engleză şi în malteză, ne vom asigura că vom deschide dialog cu autorităţile din Malta şi că vom avea un dialog constant. După sărbători, voi încerca inclusiv un dialog la nivel de ministru al Justiţiei, cu omologul meu din Malta, pentru a discuta despre maniera în care vom putea coopera judiciar în materie penală, fără să facem acte de imixtiune în actul de justiţie şi acest lucru îl precizez de fiecare dată, pentru că nu putem interveni în justiţia niciunui alt stat”, a anunţat Gorghiu.

Gorghiu a subliniat că, în privinţa Maltei, nu am avut niciun fugar, nici în 2023, nici în aceste luni din 2024.

”Deci nu putem să spunem că avem o practică. Dimpotrivă. De aceea cred că este imperios necesar să discutăm cu autorităţile din Malta pentru a putea stabili parametri în care vom putea colabora în viitor. Sunt însă convinsă că justiţia din Malta e făcută la standarde europene şi că vor ţine cont de toate argumentele pe care instanţa de executare le va furniza. Proactiv, vom actualiza condiţiile de detenţie prin ANP, faţă de cele pe care le-am comunicat instanţei din Franţa, şi le vom pune la dispoziţie autorităţilor din Malta”, a completat Alina Gorghiu.

Ministrul a mai spus că procedura privind aducerea în ţară a fugarului depinde de la stat la stat şi poate varia între 3 luni şi 6 luni.

”Nemaiavând însă cu Malta situaţii de predare a fugarilor, nu aş putea să spun cât de rapidă este procedura prevăzută de legislaţia din statul acesta, însă vom vedea termenele pe care instanţa din Malta le va da începând cu 9 mai”, a explicat Gorghiu.

„Umilit în fața unor demnitari din toată Europa”

Paul Lambrino, cunoscut sub numele de Paul de România, în vârstă de aproape 76 de ani, a fost prins într-o stațiune din Malta, în urma activităţilor de cooperare între Poliţia Română şi Poliţia din Malta. El participa la un eveniment organizat de Cavalerii de la Malta atunci când a fost reținut de polițiști. 

Luni, i-a fost refuzată eliberarea pe cauțiune din cauza gravității acuzațiilor care i se aduc.

În fața instanței, acesta a declarat că face parte din „familia regală” și a menționat că locuiește în Paris, relatează Times of Malta.

Avocatul său, Jason Azzopardi, a precizat în fața instanței că acesta participa la un eveniment organizat de Cavalerii de Malta, pe insulă, și că a fost „umilit în prezența unor demnitari din toată Europa” în timpul arestării sale, duminică seara.

Avocatul a explicat că, deși la prima vedere documentele probează acuzațiile care i se aduc clientului său, „aceste documente au fost motivate politic”. El a prezentat o decizie a Curții de Apel din Paris de anul trecut, care a criticat sistemul judiciar din România pentru eșecul său sistematic. 

În iunie 2022, Paul de România a fost prins la Paris, iar Curtea de Apel din Paris a respins cererea de extrădare către România. Azzopardi a caracterizat mandatul european de arestare drept un act de „răzbunare” din partea inamicilor prințului din țara sa natală. 

„Acest lucru arată modul în care o țară europeană serioasă, și anume Franța, a tratat cererea ilegală de arestare a acestui domn”, a subliniat avocatul.

Ordinul de Malta anunță că nu îl cunoaște

Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim din Rodos și din Malta a ținut să precizeze că prințul nu are nicio legătură cu ei.

„Prințul Paul nu este membru al ordinului nostru și nu a fost niciodată invitat la niciunul dintre evenimentele noastre”, a declarat ambasadorul Ordinului Suveran, Augusto Ruffo di Calabria, potrivit Times of Malta.

                                                                                                               Adina Bucur