16.5 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 7:55
No menu items!

Ultimul mesaj postat de o jurnalistă executată de Statul Islamic / VIDEO

spot_img

Ruqia Hassan Mohammed este considerată prima femeie jurnalist ucisă în Siria de jihadişti pe motiv că ar fi spion. Moartea sa a fost confirmată de un activist din Rakka, sub protecţia anonimatului, relatează „Daily Mail”.

Sub pseudonimul Nissan Ibrahim, Ruqia Hassan a postat pe internet numeroase informaţii legate de viaţa cotidiană a rezidenţilor care trăiesc sub regimul Stat Islamic la Rakka, relatând şi faptul că oraşul era vizat în mod regulat de lovituri aeriene ale coaliţiei. 
 
Cu toate că tânăra a fost arestată şi ucisă cu aproximativ trei luni în urmă, membri ai Stat Islamic au continuat să opereze pe conturile ei de pe reţelele de socializare până de curând, pentru a-i identifica prietenii, scriu jurnaliștii britanici.
 
Contul de Facebook a rămas activ cu scopul de a-i prinde prietenii cu care ea comunica„, a declarat un activist sirian, care utilizează pseudonimul Tim Ramadan, tocmai pentru a-şi ascunde identitatea. El susţine că, în urmă cu aproximativ o săptămână, Stat Islamic se folosea de contul jurnalistei pentru a le trimite mesaje altor utilizatori ca să dea impresia că ea era încă în viaţă.
 
Nu se știe exact data la care tânăra a fost arestă de militanţii Stat Islamic, dar ultimul ei mesaj, pe Twitter, a fost postat pe 21 iulie anul trecut: „N-ai decât să tai Internetul, porumbeii noştri mesageri nu se vor plânge„.
 
Familia jurnalistei a fost informată de moartea ei în urmă cu câteva zile, fiind anunţată doar că Ruqia Hassan a fost găsit vinovată de spionaj.
 
Stat Islamic duce o campanie acerbă pentru a reduce la tăcere pe oricine ar putea spune ceva împotriva grupării sau care ar putea da informaţii legate de mişcările de trupe în Rakka.
 
Recent, jihadiştii au postat pe internet un videoclip în care mai mulţi militanţi sunt executaţi sub acuzaţia de spionaj. Înregistrarea, difuzată duminică pe site-uri jihadiste şi raportată de Centrul american de monitorizare a site-urilor islamiste SITE, începe cu „mărturisirile” în faţa camerei de filmat a cinci bărbaţi care se declară originari din Rakka, „capitala” ISIS în Siria. Ei sunt prezentaţi de către un jihadist drept „spioni”.
 
 
R.D.