25.7 C
București
marți, 21 mai 2024 - 20:04
No menu items!

Ultima ședință de Guvern de anul acesta. Decizii importante pentru pensionari și elevi

spot_img

Guvernul Nicolae Ciucă se întruneşte marţi, în şedinţă, în ultima ședință a Executivului din acest an. Pe ordinea de zi figurează, printre alte proiecte, actul normativ care prevede compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, pentru pensionari.

Proiectul de hotărâre ce va fi adoptat azi în ședința de Guvern stabilește că de la 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, vor beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor. În prezent, de această compensare beneficiază doar pensionarii cu până la 1.299 lei/lună.

Un alt act normativ dezbătut marți în ședința Executivului stabileşte că schema de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor destinate promovării producţiei şi distribuţiei de energie termică în sistem centralizat, din surse regenerabile mai puţin exploatate, respectiv biomasă, biogaz, energie geotermală, se va aplica până la 31 decembrie 2023.

De asemenea, Guvernul Ciucă va discuta şi un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede acordarea unui sprijin financiar pentru susţinerea activităţii aeroporturilor regionale cu un trafic până în 3.000.000 pasageri pe an pentru care Consiliile judeţene au calitatea de autoritate publică tutelară, pentru depăşirea dificultăţilor financiare cu care se confruntă din cauza pandemiei de COVID-19. Astfel, pentru aeroporturile regionale cu un trafic între 200.000 şi 3.000.000 pasageri pe an bugetul maxim alocat este de 42.544.000 lei, iar pentru cele cu un trafic situat sub 200.000 pasageri pe an bugetul maxim este de 41.494.000 lei.

Alte proiecte vizează stabilirea funcțiilor administrative din noul Minister al Economiei şi Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, rezultat în urma divizării parţiale a Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, dar și modificarea şi completarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ în privinţa concursului pentru ocuparea unei funcţii publice din administraţia publică centrală şi locală.

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern se mai află proiectul de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

Emanuel Stan