8.3 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 7:19
No menu items!

UE demarează primul forum al strategiei în regiunea Dunării

spot_img

regiunea Dunarii

Cancelarul german, Angela Merkel, și comisarul pentru politică regională, Johannes Hahn, participă, marți și miercuri, în Bavaria la primul forum anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării.

La forum vor mai participa şi reprezentanţi ai celor 14 ţări implicate în strategie, inclusiv  miniştri şi secretari de stat, dar şi personalităţi din sectorul privat, din mediile regionale de afaceri, din societatea civilă şi din mediul academic.

“La Regensburg vom discuta modurile în care putem face ca această strategie să fie cât mai eficientă posibil, astfel încât să aducă schimbări cu impact real asupra vieţilor oamenilor din întreaga regiune a Dunării, atât în prezent, cât şi în următoarea perioadă bugetară a UE”, a precizat comisarul european Johannes Hahn.

Strategia Dunării aduce soluţii comune la provocări cu care se confruntă 14 ţări şi care se regăsesc în domenii variate, cum ar fi transportul, securitatea, turismul, mediu, energie, ocuparea forţei de muncă şi creşterea economică.

La Forumul Anual oficialii vor întocmi un bilanţ şi vor face planuri pentru viitor, scopul strategiei fiind de a atrage investiţii strategice în domenii cheie şi de a crea reţele care să reunească atât administraţii politice, cât şi antreprenori, întreprinderi mici şi cercetători pentru a dezvolta cooperarea în domenii precum securitatea şi turismul.

Strategia a impulsionat deja demararea unor “iniţiative şi proiecte majore”, printre care se regăsește și memorandumul de înţelegere dintre România şi Bulgaria privind navigaţia pe Dunăre, modelul de piaţă a gazelor naturale pentru regiunea Dunării, cu rezultate remarcabine încât se dorește extinderea lui la întreaga UE, dezvoltarea conceptului de marketing “Turismul pe Dunăre: marcă unică” la nivelul macroregiunii, care cuprinde ideea de transport sustenabil cu ambarcaţiuni şi hidrobiciclete şi o nouă flotă de croazieră care se află deja în construcţie, precizează executivul UE.

Țările participante la Strategia UE pentru regiunea Dunării sunt: Germania (Baden Württemberg și Bavaria), Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România, Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, R. Moldova și Ucraina.