16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 6:40
No menu items!

UDMR îl vrea pe Fabian Gyula, fost procuror, ca Avocat al Poporului

spot_img

UDMR îl propune pe Fabian Gyula, profesor de drept la Cluj, în funcția de Avocat al Poporului, conform unor surse politice. Se pare că nici pentru această funcție, din care coaliție oricum o vrea schimbată pe Renate Weber, nu e consens total, deoarece liberalii ar vrea să îl propună pe Flavius Baias în această funcție.

PNL a început în luna februarie procedura de revocare a actualului Avocat al Poporului, Renate Weber, numită de fostul Parlament pentru un mandat de 5 ani, până în 2024. Legea prevede că revocarea din funcție a Avocatului Poporului se face de Camera Deputaților și Senat, în ședință comună, cu votul majorității celor prezenți. Totul trebuie să aibă însă la bază un raport al comisiilor juridice din cele două Camere ale Parlamentului care să constate că Avocatul Poporului a încălcat Constituția sau legile. Și dacă votul nu ar fi o problemă pentru actuala coaliție, decizia poate fi atacată la CCR, unde judecătorii pot admite sesizarea.

Fabian Gyula, susținut de UDMR, este lector la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Flavius Baias, susținut de PNL, este profesor universitar la Universitatea din București și a fost secretar de stat în Ministerul Justiției sub conducerea lui Valeriu Stoica (1998-2000).