22.8 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 11:08
No menu items!

Ucraina vrea ca 9 țări să ofere garanții de securitate. Concluziile negocierilor din Turcia

spot_img

Negocierile dintre Ucraina și Rusia, la care a participat și miliardarul Roman Abramovici, în Turcia, s-au încheiat după trei ore de discuții. Ucraina a anunțat că vrea ca 9 țări să ofere garanții de securitate și să închidă spațiul aerian la nevoie.

Unul dintre oficialii ucraineni care a participat la negocieri, David Arakhamia, a declarat, în cadrul unui briefing, concluziile discuțiilor de marți din Turcia:

  • „Prima noastră victorie este transferul negocierilor din Belarus în Turcia. Vedem Turcia ca fiind una dintre garanțiile de securitate pentru Ucraina.
  • Marea Britanie, China, SUA, Turcia, Franța, Canada, Italia, Polonia și Israel pot să ofere garanții de securitate pentru Ucraina în urma negocierilor. Ei vor acționa ca parte a unui tratat internațional. Ei vor putea închide cerul la cererea Ucrainei.
  • Sistemul existent de garanții de securitate nu funcționează, asta vedem la Mariupol și Harkov.
  • Am convenit că toate țările garante de securitate nu numai că ar trebui să nu împiedice aderarea noastră la UE, ci să ajute în acest proces”, a declarat oficialul ucrainean.

Șeful delegației ruse, Vladimir Medinsky, a declarat, la finalul discuțiilor de marți, că partea rusă va întreprinde doi pași pentru a detensiona situația din Ucraina, conform agenției Interfax.

Primul pas vizează aspectul militar, iar al doilea – cel politic, conform oficialului de la Kremlin.

„Una dintre funcții – pe partea militară – va fi anunțată de viceministrul apărării, iar pe partea politică o voi face eu”, a mai spus șeful delegației.

Discuţiile purtate la Istanbul au fost constructive, a mai spus Medinsky. El a menționat că partea rusă a primit din partea Ucrainei „poziția lor clar formulată pentru includerea în acord”.