11.5 C
București
luni, 20 mai 2024 - 8:39
No menu items!

Turcia nu îi va primi înapoi pe migranții care au ajuns deja pe insulele grecești

spot_img

Acordul dintre Turcia și UE privind readmisia migranților nu se aplică în cazul refugiaților care se află deja pe insulele grecești ci celor care vor sosi aici după ce înțelegerea va intra în vigoare, a declarat joi ministrul turc pentru afaceri europene, Volkan Bozkir, citat de agenția de știri națională Anadolu.

Numărul migranților care vor fi primiți înapoi în Turcia va fi de ordinul miilor sau a zecilor de mii și nu de ordinul milioanelor, a mai precizat Bozkir. 
El a mai precizat că Turcia își va îndeplini obligațiile care îi revin pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii care călătoresc în UE până la 1 mai. 
UE a promis Turciei un ajutor de 6 miliarde de euro pentru refugiații care și-au părăsit țara din cauza războiului și accelerarea negocierilor pentru aderarea la UE în schimbul limitării migrației în blocul comunitar, în condițiile în care 130.000 de persoane au ajuns deja în Europa în acest an. 
Luni, 7 martie, în cadrul unui summit extraordinar UE-Turcia, șefii de stat și de guvern din țările UE au ajuns la un preacord cu autoritățile turce privind o serie de măsuri pentru limitarea numărului de migranți care pleacă de pe coastele turce pentru a ajunge în Europa și readmisia rapidă a celor ajunși în insulele grecești, dar acesta se va aplica doar după ce va fi aprobat oficial de Cei 28 în cadrul Consiliului European de primăvară de la jumătatea acestei luni.