25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 15:29
No menu items!

Turcia acceptă vălul și cenzurează decolteul

spot_img

Turcia acceptă vălul și cenzurează decolteul

Anularea interdicției de a purta vălul islamic pentru funcționarele turce a coincis cu concedierea unei prezentatoare de televiziune pentru că a purtat un decolteu prea adânc, informează vineri agenția EFE.

La câteva zile după ce premierul turc Recep Tayyip Erdogan a susținut că interdicția de a purta văl încalcă dreptul la libertatea de gândire și de religie, purtătorul de cuvânt al partidului său islamist moderat AKP califica drept inacceptabil decolteul pe care prezentatoarea Gozde Kansu l-a purtat vineri seara în programul unei televiziuni private apropiate regimului.

„Nu cred că a fost nimic neobișnuit cu decolteul meu. Este jignitor să se discute despre decolteul unei persoane”, a declarat Gozde Kansu ziarului Hurriyet, calificând acest fapt ca „un amestec în viața privată”.

Aceasta este și acuzația pe care o aduc cercurile laice premierului Erdogan. Și tocmai acesta a fost argumentul invocat de el pentru ca profesoarele să poată purta vălul la ore și ca funcționarele publice să poarte veșmânt islamic la locul de muncă.

Interzicerea lor, în 1982, la puțin timp după lovitura de stat, a fost considerată o măsură discriminatorie care atenta la dreptul de muncă, au subliniat Erdogan și AKP, care au inclus anularea acestei norme în „pachetul de democratizare”, prezentat în urmă cu zece zile.

C.A.