25.2 C
București
sâmbătă, 1 octombrie 2022 - 21:41
No menu items!

Turcia condamnă referendumurile ruse din Ucraina

spot_img

Turcia a condamnat, miercuri, referendumurile de anexare „ilegitime” ale Rusiei în patru regiuni aflate sub controlul său în Ucraina.

„Asemenea fapte împlinite ilegitime nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională”, a transmis Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

Turcia nu a recunoscut niciodată anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea a Ucrainei, care a avut loc în primele luni ale unui conflict fierbinte care a izbucnit în 2014 şi a culminat cu intervenţia Rusiei în Ucraina pe 24 februarie, scrie News.ro.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care are relaţii cu Kievul şi Moscova, a încercat să deschidă discuţii şi să ajungă la un armistiţiu, până acum fără succes.

Însă decizia Rusiei de a organiza în curând referendumuri privind anexarea teritoriilor cucerite şi de a mobiliza parţial rezerviştii marchează o agravare a conflictului.

Marţi, preşedintele Erdogan le-a spus liderilor mondiali reuniţi la ONU, la New York, că Moscova şi Kievul au nevoie de ajutor pentru a găsi o „rezolvare demnă” a crizei.

                                                                                                                   Adina Silav