15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 7:32
No menu items!

Tudorel Toader, mesaj pentru Iohannis: „Să respectăm exigențele Constituției este obligatoriu pentru toți”

spot_img

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, înaintea ședinței Secției pentru Procurori a CSM în care se va discuta posibilitatea prelungirii mandatului Ancăi Jurma la sefia DNA, că speră că secția „va alege calea statului de drept”. Ministrul a avut un mesaj dur și pentru președintele Klaus Iohannis, care continuă să refuze revocarea procurorului general Augustin Lazăr.

„Procedura nu e finalizată, din moment ce se discută de o nouă împuternicire, și se va finaliza bine. În țară sunt foarte mulți, să nu spunem majoritatea procurorilor, oameni onești, de bună credință, bine pregătiți profesional. Am convingerea că Secția pentru Procurori va alege calea statului de drept și va abandona posibilitățile de împuternicire în funcție a celor despre care am auzit în convorbiri recente – hai să-l facem pe ăla, să facem dosar celuilalt. România e țară europeană, valorile democrației trebuie să nu fie doar garantate în Constituție, trebuie realizate în activitatea organelor judiciare (…)Există purtător de cuvânt al CSM care vă va comunica rezultatul. Eu nu sunt purtător de cuvânt. Vă voi spune după, adică nu vreți să spun înainte de a vota”, a declarat Tudorel Toader la CSM.

După ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va semna decretul de revocare pentru procurorul general Augustin Lazăr, ministrul justiției, a susținut că nu este surprins de poziția președintelui, pentru că deja s-a obișnuit ca acesta întâi să anuțe soluția și abia apoi să se documenteze. „Nimic nou sub soare. M-ar fi surprins dacă anunțat contrariul. Președintele deja ne-a obișnuit ca prima dată să anunțe soluția și apoi să se documenteze. Să respectăm exigențele Constituției este obligatoriu pentru toți”, a mai spus Tudorel Toader.

R.D.