Tudorel Toader, foarte activ pe Facebook, nu clarifică pasul 4 în cazul SIPA

Judecătorul Cristi Danileț, unul dintre principalii susținători ai Monică Macovei, consideră că fosta sa șefă și echipa ei trebuie să ajungă în cărțile de istorie penru că au desființat SIPA. Ministrul actual, Tudorel Toader, pare că aprobă propunerea lui Danileț, dar într-o altă postare lasă să se înțeleagă că va sesiza Parchetul, ceea ce nu a făcut Cătălin Predoiu.

Judecătorul clujean, fost consilier al Monicăi Macovei, la Ministerul Justiției, a scris pe pagina sa de Facebook o nouă odă la adresa fostei sale șefe. El susține că aceasta trebuie să intre în cărțile de istorie pentru desființarea Serviciului Independent de Protecție și Anticorupție (SIPA) și pentru sigilarea arhivei. Numai că raportul întocmit în vremea lui Cătălin Predoiu scoate la iveală nereguli majore și încălcări flagrante ale legislației privind informațiile clasificate. Cu toate acestea, Predoiu nu a sesizat procurorii, ci SRI.

„Ministrul Justiției, domnul prof.univ.dr Toader Tudorel, a declarat că SIPA nu ar fi trebuit să existe niciodată și a stabilit trei pași pt lămurirea activității acestuia (unul a fost făcut deja săptămână trecută). Sunt perfect de acord cu dumnealui! Sunt convins că Pasul 4 va fi trecerea în cărțile de istorie a reformei justiției a ministrului Monica Macovei și echipei ei, căci sunt cei care au avut curajul să desființeze acest serviciu, să concedieze ofițerii și subofițerii de informații, să sigileze Arhiva”, a scris judecătorul clujean.

Replica ministrului justiției Tudorel Toader nu a întârziat să apară comentând aparent favorabil la postarea lui Cristi Danileț: „Și pasul 4 trebuie să meargă în firescul lucrurilor”.

Tudorel Toader a anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că pasul doi, după publicarea listei cu „vizitatorii” arhivei, este acela al promovării unei hotărâri de guvern pentru desecretizarea informaţiilor, următoarea mişcare, respectiv pasul 3, fiind cea a începerii activităţii de către o comisie, cu respectarea dispoziţiilor legale. La această postare, fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului, trimisă în judecată de DNA, a sugerat că pasul 4 trebuie să fie sesizarea Parchetului cu privire la observațiile din raportul lui Predoiu. Tudorel Toader a apreciat cu un „like” comentariul Narcisei Iorga.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU