9.2 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 11:27

Transportatorii spun că bilete de călătorie s-ar putea scumpi de 3 ori, dacă nu primesc subvenții de la Guvern

spot_img

Restricţiile anunțate după 15 mai în domeniul transportului de persoane vor duce la creşteri substanţiale ale costurilor transportatorilor, anunță Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România. Dacă statul nu va subvenționa aceste creșteri, biletele de călătorie s-ar putea scumpi de trei ori, avertizează transportatorii.

Transportatorii se plâng că regulile de distanțare în mijloacele de transport vor duce la pierderea a mai mult de jumătate din locuri.

“Deşi s-a calculat înjumătăţirea capacităţii de transport, situaţia reală arată că microbuzele şi autocarele şi-ar scădea capacitatea cu două treimi, pentru că banchetele cu două locuri vor putea fi ocupate de o singură persoană, iar dacă se va impune lăsarea unui rând liber, se vor pierde câte trei sau patru locuri pe fiecare rând. Astfel, distanţarea persoanelor, conform regulilor impuse de pandemie, ar însemna scăderea încasărilor cu două treimi, pentru care transportatorii de persoane au nevoie de sprijin financiar”, se arată în comunicatul COTAR.

Transportatorii avertizează că noile măsuri vor avea ca efect fie înjumătăţirea volumului de călători transportaţi, fie creşterea de către firmele de transport a numărului de autocare şi microbuze.

 

“Este nevoie şi de o modificare legislativă, astfel încât să poată circula mai multe maşini în acelaşi timp, pentru a prelua toţi călătorii, sau pentru schimbarea orarelor. Situaţia nu se poate rezolva prin organizarea de noi licitaţii, pe care să le câştige alte firme, decât dacă statul plăteşte subvenţii pentru toate locurile care trebuie să fie lăsate libere în autocarele şi microbuzele obligate să respecte restricţiile de distanţare. Statul ar putea să nu plătească subvenţii, dacă ar tripla parcurile auto ale transportatorilor, asigurând microbuzele şi autocarele suplimentare, dar şi salariile şoferilor de care va fi nevoie suplimentar”, se menţionează în comunicatul COTAR.

Organizaţia solicită înlocuirea noilor măsuri anunţate în domeniul transportului de persoane cu un set de măsuri mai permisive – măşti medicale pentru toţi călătorii şi pentru personalul firmelor de transport, măsuri suplimentare de igienă, dezinfectarea suprafeţelor. 

De asemenea, organizaţia transportatorilor consideră că noile restricţii vor încuraja activitatea ilegală de transport rutier de persoane.