9.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 4:58
No menu items!

Tragedie la Bacău. O gravidă a murit la spital. Familia acuză medicii că nu au intervenit la timp

spot_img

Caz cutremurător la spitalul Județean Bacău, după ce o femeie însărcinată în patru luni a murit la nici 24 de ore de la internare. Sarcina se oprise din evoluție și avea dureri puternice. Familia acuză că intervenția chirurgicală s-a făcut prea târziu și a făcut mai multe plângeri la Colegiul Medicilor, la Poliţie, dar şi la Ministerul Sănătăţii. 

Femeia în vârstă de 38 de ani, însărcinată în luna a patra în urma unei proceduri de fertilizare in vitro, a ajuns la Spitalul Județean Bacău, cu dureri abdominale puternice, febră, frisoane și dureri de cap.

„Mi-a comunicat Maria că din trei medici, ea spunea că are o problemă, o doare abdomenul și trei medici au spus că are o cădere psihică. Din păcate, Maria a murit. Cel puțin medicul care a fost de gardă la secția chirurgie ATI, care a fost medic de gardă în noaptea aia, mi-a dat niște explicații, care, în momentul ăla, mai tare m-au băgat în ceață, nu era nimic concret, foloseau doar termeni medicali. Chiar nu puteam să stau să caut pe Google fiecare cuvânt”, a declarat partenerul femeii.

Femeia a ajuns la maternitatea spitalului judeţean în dimineaţa zilei de 15 martie, la ora 6:30, în urgenţă. Ea a fost consultată de medicul de gardă, atât clinic, cât şi ecografic şi i s-a pus diagnosticul de sarcină oprită din evoluţie.

”Pacienta nu ştia acest diagnostic, fusese evaluată de medicul care urmărea sarcina în privat, în urmă cu 48 de ore, când examenul a arătat sarcină normală. Cu o zi înainte s-a simţit rău şi s-a consultat cu medicul care urmărea sarcina şi i-a spus să ia două-trei tablete, dacă nu se ameliorează starea, să se prezinte în Urgenţă. În Urgenţă a venit însoţită de soţ, cu stare generală relativ bună, şi a acuzat febră, cefalee şi mialgii”, a declarat pentru News.ro directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Ţaga.

Femeia a rămas internată pe sectorul septic şi, pentru că venise cu febră, s-a solicitat un examen de terapie intensivă al maternităţii, medicul recomandând tratament.

”Spre amiază, starea pacientei s-a agravat, în sensul că au apărut dureri abdominale accentuate, în etajul superior, cu stare de agitaţie şi cu alterarea stării generale. S-a întrunit comisia de medici – doi medici ginecologi şi un ATI-st – au examinat din nou această pacientă şi au solicitat examen de chirurgie generală, examen care s-a concretizat după ce s-a făcut radiografie pulmonară care a infirmat ca sursă a febrei o patologie pulmonară şi o ecografie abdominală care a recomandat o laparoscopie diagnostică. Pacienta a rămas la Chirurgie generală, echipa operatorie a fost completată şi de medicul ginecolog care a examinat pacienta. În timp ce s-a efectuat laparoscopia diagnostică medicul ginecolog s-a consultat cu un profesor de Obstetrică-ginecologie din Centrul Universitar Iaşi pentru a lua cea mai bună decizie. Între timp, a avut loc avortul spontan şi nu a mai fost nevoie de intervenţie pe sfera genitală”, a precizat reprezentanta spitalului.

Ea a adăugat că investigaţiile periodice au arătat că a fost vorba despre o ”evoluţie fulminantă”, cu un prognostic ATI sever, în condiţiile în care femeii i-a scăzut mult PH-ul organismului, iar analizele privind lactatul şi bicarbonatul erau în afara limitelor normale.

”Aceste trei analize au arătat o evoluţie de gravitate, pacienta a primit tratament şi monitorizare, iar la ora 2:00 în noaptea de 15 spre 16 a instalat primul stop cardio-respirator, iar la ora 6:30 spre 7:00 a instalat al doilea stop cardio-respirator, care nu a mai putut fi resuscitat”, a precizat Aurelia Ţaga.

Întrebată dacă este adevărat că partenerului femeii i s-a spus că ar avea probleme din sfera psihică, directorul medicul a răspuns: ”Noi, din ancheta pe care am făcut-o cu medicii, nu s-a pus această problemă, comisia de ginecologi s-a întrunit pentru a stabili ce este mai bine de intervenit şi s-a stabilit că pe febră şi pe un uter în suferinţă nu se intervine în urgenţă, deci nu am cunoştinţă de astfel de afirmaţii”.

”În prezent este o anchetă penală desfăşurată de Poliţia Bacău, Medicina Legală a efectuat necropsia şi a emis un certificat constatator al decesului şi sunt recoltate probe care au fost trimise la Institutul de Medicină legală din Iaşi. (…) A fost o evoluţie fulminantă spre gravitate din primele rezultate ale anchetei, nu cauza ginecologică a fost cauza către această evoluţie. Diagnosticul medicului legist a fost şoc toxico-septic, coagulare intravasculară diseminată şi sarcină oprită din evoluţie”, a adăugat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Ţaga.

Partenerul femeii a depus o plângere la această instituţie, o anchetă fiind deschisă. Investigaţia vizează comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.

                                                                                                           Adina Bucur

SURSA FOTO: Antena 3 CNN