7.5 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 4:18
No menu items!

Toți elevii trec în online la rata de infectare de 6 la mie. Reguli noi pentru deschiderea școlilor

spot_img

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că elevii trec în online la rata de infectare de 6 la mia de locuitori. După depăşirea acestui prag, rămân deschise doar creşele şi grădiniţele.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, au anunțat, miercuri, noile condiții care s-au stabilit pentru începerea noului an școlar.

“Scenariile stabilite sunt, în cea mai mare parte, cunoscute. Până la atingerea ratei de infectare de 6 în localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori rămân deschise creșele și grădinițele. Toți elevii intră în online, cu excepția învățământului special”, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a menționat că măsurile de prevenţie se menţin: distanţarea fizică, aerisirea spaţiilor închise în şcoală, locurile de luat masa, sălile de sport, purtarea măştii în interior.

Festivităţile de deschidere a anului şcolar vor fi limitate la o oră şi jumătate, în exterior și cu purtarea obligatorie a maștii de protectie.

Ce se întâmplă când se îmbolnăvește un elev sau un profesor

Conform ministrului Sănătăţii, când apare un caz pozitiv,  dacă vorbim de clase de învăţământ preşcolar şi până la clasa a 6-a, elevii din clasa celui depistat pozitiv vor continua online 14 zile, dar se poate reveni începând cu ziua a opta prin testare antigen rapidă, dacă testele sunt negative. Testarea are loc în şcoli. Pentru părinţii copiilor care refuză testarea în ziua a opta se prelungeşte învăţământul online până în ziua 14.

Pentru cei de la clasa a 7-a până la liceul, dacă apare un caz, copiii vaccinaţi sau trecuţi prin boală în ultimele 180 de zile pot continua să înveţe faţă în faţă. Ceilalţi copii trec pe online pentru 14 zile, cu posibilitatea testării cu ziua a opta. 

La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. În urma anchetei epidemiologice, se va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ.

                                                                                                                  Adina Silav