29.2 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 21:15
No menu items!

Tot mai mulți români cu probleme de sănătate mintală

spot_img

Tot mai mulți români au probleme de sănătate mintală, arată o cercetare efectuată de Fundația Estuar. Numărul persoanelor afectate de probleme mintale este în creștere.

Potrivit studiului, peste 210.000 de români au probleme de sănătate mintală, în creştere faţă de anul trecut, se arată în studiul prezentat de Fundaţia Estuar, sâmbătă, de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale.

Cercetarea se constituie într-o primă hartă interactivă din domeniul sănătăţii mintale din România, iar datele relevă că, la sfârşitul lunii iunie, trăiau peste 210.000 de persoane cu probleme de sănătate mintală, dintre care 22.000 sunt copii.

Cu ajutorul voluntarilor şi specialiştilor din domeniu, fundația a cartografiat până în prezent peste 600 de instituţii de stat şi ONG-uri din domeniul sănătăţii mintale pentru a facilita accesul persoanelor cu probleme de sănătate mintală la servicii specifice.

În România, numărul persoanelor cu probleme de sănătate mintală este în creştere de la an la an. Doar în ultimele 12 luni numărul acestor persoane a crescut cu aproape 3.000 (…) Desigur că numărul real al acestora este mult mai mare, în principal din două mari motive, pe de o parte mersul la psiholog sau la un specialist în sănătate mintală este încă ruşinos şi privit ca ceva tabu şi pe de altă parte faptul că există în continuare o lipsă de informare/educare la nivelului publicului larg cu privire la existenţa unor astfel de servicii. Harta lansată de noi astăzi arată oamenilor că există alţi oameni care-i pot ajuta

Cristian Andrei
preşedintele Estuar

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale are anul acesta ca temă respectarea demnităţii persoanelor cu probleme de sănătate mintală, iar, pe lângă cartografierea actorilor din domeniul sănătăţii mintale din România, Fundaţia Estuar oferă consiliere gratuită tinerilor între 19 şi 29 de ani. „Mai mult de o treime dintre tinerii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială (respectiv 40,3 la sută, faţă de 24,3 la sută cât se înregistrează la nivelul UE – conform Eurostat). Ei au acces mai târziu şi în măsura mai mică la piaţa muncii, iar veniturile pe care le obţin sunt mai mici decât media europeană. Confruntaţi cu greutăţi în găsirea unui loc de muncă la începutul vieţii, tinerii sunt mai predispuşi depresiilor sau anxietăţilor”, se arată în comunicatul fundației.

Comparativ cu anul trecut, numărul acestor persoane a crescut cu aproape 3.000, la 30 iunie 2014, înregistrându-se aproximativ 207.000 persoane cu probleme de sănătate mintală. În ultimele 12 luni, în medie 8 români au fost diagnosticaţi zilnic cu probleme de sănătate mintală. Peste unu la sută din populaţia României suferă de probleme diagnosticate de sănătate mintală, asta înseamnă că la fiecare 100 de români există cel puţin o persoană care suferă de astfel de probleme

Fundația Estuar

Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că tulburările psihice sunt o importantă sursă de dizabilităţi, cinci din primele 10 poziţii ale ierarhiei bolilor în funcţie de capacitatea de a genera dizabilităţi fiind ocupate de tulburări psihice. Prevalenţa pe viaţă a acestor boli este de aproximativ 33 la sută, ceea ce înseamnă că unul din trei oameni va avea, la un moment dat, pe parcursul vieţii, o tulburare psihică diagnosticabilă prin criterii internaţional acceptate.

Olimpia Diaconiuc