13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 4:12
No menu items!

Topul destinațiilor pentru investiții. Pe ce loc se află România

spot_img

Clasamentul ia în calcul gradul probabil de profitabilitate

 

clasament BPI

România se află pe locul 48 într-un clasament al destinațiilor de investiții din lume, realizat pentru publicația Foreign Policy de Daniel Altman, profesor de economie la Universitatea Stern din New York.  

Față de anul trecut, România a realizat un salt de 5 locuri.

Clasamentul se bazează pe un Indice al Profitabilității (BPI) și listează 160 de state ale lumii. BPI este calculat după opt factori: creștere economică, stabilitate financiară, securitatea persoanelor, corupție, exproprieri guvernamentale, parteneri locali, controlul capitalului și rate de schimb.

Indicele reflectă modul în care acești factori au un impact asupra investițiilor străine directe, pe o perioadă de cinci ani.

Primele trei locuri sunt ocupate de Botswana (BPI – 1,31), Hong Kong (1,22) și Taiwan (1,20). România este pe locul 48 cu 1,00.

În regiunea central și est-europeană, Polonia este pe locul 14 (1,12), Cehia – locul 21 (1,08), Slovacia – locul 25 (1,06), Bulgaria – locul 28 (1,05), Ungaria – locul 38 (1,03), Serbia – locul 55 (0,99).

Germania, cea mai puternică economie a Europei, se află pe locul 67, cu BPI de 0,97. SUA se află pe locul 26 (1,05), iar China – pe locul 60 (0,98). Botswana este campioană în special la gradul de libertate economică.

Autorul arată că Ucraina nu a fost introdusă în clasament, pentru că FMI nu a finalizat prognoza economică. De asemenea, alte state, precum Republica Moldova sau Tunisia, nu se află în studiu, pentru că unele date nu au fost disponibile.

Încă o dată, BPI arată că nu orice economie care crește rapid este o țintă perfectă pentru investițiile străine. Mulți alți factori determină în ce măsură acea creștere va fi transformată în bani care vor fi repatriați.(…) BPI sintetizează acești mulți factori care au impact asupra unei investiții. La o primă aproximare, ar trebui cel puțin să-i ajute pe investitori să pună întrebările potrivite.

Daniel Altman
profesor de economie

Cele mai mari aprecieri față de anul trecut le-au înregistrat Jamaica, Japonia și Filipine, iar cele mai mari căderi – Insulele Capului Verde, Egipt, Turcia și Uruguay.

 Vezi clasamentul aici.

Vlad Bârleanu