21.7 C
București
luni, 17 iunie 2024 - 5:28
No menu items!

Topul celor mai bune colegii din Capitală. Ce notă trebuie să obțină elevii la Evaluare ca să intre

spot_img

Absolvenții de liceu care vor să intre la unul din cele mai bune zece licee din București ar trebui să aibă media la Evaluarea Națională cel puțin 9,5.

Broșura de admitere la liceu pentru anul școlar 2024-2025 din București a fost publicată pe site-ul Inspectoratului Școlar. Documentul conține informații despre numărul de locuri, specializări, coduri și mediile ultimilor admiși din anul anterior la fiecare liceu în parte.

Broșura este foarte importantă pentru părinți și elevi în vizualizarea opțiunilor pentru admiterea în învățământul liceal.

Înscrierile pentru admiterea la liceu în 2024 încep pe 11 iulie, iar repartizarea candidaților are loc pe 24 iulie.

În caz de medii egale, departajarea se face pe baza mediei generale a claselor V-VIII, notelor de la evaluarea națională la Limba română, Matematică și, dacă e cazul, Limba maternă. Media de admitere este media aritmetică a notelor de la Evaluarea Națională.

Clasamentul liceelor din Capitală

Pe prima poziţie se plasează tot Colegiul Naţional „Sfântul Sava” unde, anul trecut, la profilul Matematică-Informatică, specializarea bilingv engleză, media de intrare a fost cea mai mare, de 9.95, scrie Adevărul.

La acelaşi colegiu, pe locul al doilea ca medie de admitere este profilul Știinţele Naturii, unde s-a intrat cu media 9,85, în timp ce la Matematică-Informatică, ultima medie a fost 9,75. La profilul Filologie, ultima medie a fost de 9,67. Pentru acest colegiu vor fi disponibile 260 locuri la admitere în vară.

Clasamentul liceelor din Capitală nu a suferit mari schimbări față de anul trecut, dar mediile au mai crescut. Dacă un elev vrea să intre la unul din cele mai bune zece licee din București ar trebui să aibă media la Evaluarea Națională cel puțin 9,5.

Locul al doilea, după media de admitere la profilul Matematică-Informatică, este ocupat de Colegiul „Gheorghe Lazăr“ , unde s-a intrat cu 9,90 anul trecut.

Pe locul al treilea se află și în acest an Colegiul „Spiru Haret” – 9,85 , iar pe al patrulea este Colegiul Naţional „Tudor Vianu”, cu o medie de admitere de 9,72, la profilul matematică informatică bilingv germană și 9,70 la matematică-informatică.

Colegiul Naţional „George Coșbuc”, Colegiul Naţional „Grigore Mosil” și Colegiul Național „I.l.Caragiale” împart locul al cincilea anul acesta cu media ultimului admis de 9,67, la profilul Matematică-Informatică.

Mihai Viteazu a ieșit din Top 5

La Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” s-a intrat cu ultima medie 9,60 la profilul Științele Naturii și cu 9,50 la Matematică-Informatică, ocupând locul 6.

Pe locul numărul 7 se află în acest an Colegiul Naţional „Ion Creangă” la care s-a intrat cu media 9,55 la Matematică-informatică. La fel și Colegiul Naţional „Iulia Hașdeu”, unde s-a intrat cu 9,55 la profilul mate-info bilingv engleză.

Urmează Colegiile Naţionale „Gheorghe Şincai“, cu ultima medie 9,52, și „Matei Basarab”, cu ultima medie 9,50 la mate-info, pe locurile opt și nouă. La Colegiul „Cantemir Vodă” ultima medie de intrare la Matematică-Informatică bilingv engleză a fost de 9,47.

Calendar Admitere liceu 2024

Înscrierile pentru admiterea la liceu în 2024 vor avea loc între 11 și 12 iulie și 15 și 22 iulie. În această perioadă, absolvenții clasei a VIII-a și părinții lor, asistați de diriginți, vor completa fișele de înscriere.

Este important să fie foarte atenți: orice opțiune greșită poate duce la o repartizare nedorită, iar un număr redus de opțiuni completate poate însemna nerepartizarea computerizată a candidatului.

Elevii care doresc să participe la admitere într-un alt județ vor completa și depune fișele conform procedurilor stabilite de Comisia națională de admitere.

Cele mai bune licee din țară

  • Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Galați, Matematică-Informatică (bilingv: Limba engleză) – ultima medie 9,82;
  • Colegiul Național „Frații Buzești”, Craiova, Ştiinţe ale Naturii – ultima medie 9,80;
  • Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga”, Timișoara, Matematică-Informatică – ultima medie 9,75;
  • Colegiul Național „Ion C. Brătianu”, Pitești, Matematică-Informatică (bilingv: Limba engleză ) – ultima medie 9,72;
  • Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Constanța, Ştiinţe ale Naturii – ultima medie 9,72.

D.Constantin