20.7 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 0:43
No menu items!

Top autostrăzi octombrie. Cele mai mari progrese ale constructorilor de autostrăzi. FOTO/VIDEO

spot_img

Constructorii unor loturi din autostrăzile Comarnic – Brașov, Sibiu – Pitești și Sebeș – Turda au avut luna trecută cele mai mari progrese, potrivit datelor Companiei de Drumuri. Pentru unele proiecte, precum cele realizate de Umbrărescu, datele nu au fost însă actualizate.

Firma românească Alpenside a dominat din nou topul constructorilor de autostrăzi, cu un progres de peste 5 punte procentuale pe lotul Râșnov – Cristian al Autostrăzii Comarnic – Brașov în luna octombrie, scrie economica.net.

Conform datelor de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), acest lot din viiitoarea autostradă peste Carpați este finalizat în proporție de 70%. În realitate, stadiul fizic al lucrărilor ar fi însă mult mai mare, acest sector de autostradă fiind inclus în inaugurările anunțate de șeful Transporturilor pentru 2020.

În clasament urmează austriecii de la Porr, care au raportat un avans de peste 1 punct procentual pe prima secțiune a Autostrăzii Sibiu – Pitești. Lucrările pe lotul Sibiu – Boița din cel mai important proiect rutier al României au ajuns la un grad de execuție de peste 26%.

Podiumul este completat de grecii de la Aktor, cu un progres de 0,84 puncte procentuale pe lotul 2 din Autostrada Sebeș – Turda. În ciuda acestui avans, este greu de crezut că lotul grecilor va mai fi dat în circulație în 2020, lucrările fiind finalizate în proporție de până la 76% în octombrie.

Italienii de la Tirrena Scavi au avut la rândul lor un progres de 0,30 puncte procentuale pe tronsonul 1 din Drumul Expres Craiova – Pitești. Această porțiune din șoseaua cunoscută ca „Autostrada Ford” este finalizată în proporție de 14,20%.

Mai departe, turcii de la Alsim Alarko, abia intrați pe piața locală, au avut un progres de 0,16 puncte procentuale pe lotul 2 din Autostrada de Centură București Sud (A0 Sud). Tot ei au câștigat contractul și pentru lotul 1 din A0 Sud. Pentru acest lor ar putea primi ordin de începere a lucrărilor de construcție în decembrie, după ce va fi emisă autorizația de construire.

 

Italienii de la Pizzarotti au avut un avans de doar 0,10 puncte procentuale în octombrie pe lotul 1 din Autostrada Sebeș – Turda. Însă, recent au apelat la firme precum Strabag și Florea Grup iar pe șantier se asfaltează inclusiv noaptea, potrivit relatărilor pasionaților de infrastructură. Acest lot ar urma să fie inaugurat pe 3 decembrie, în prezența președintelui Klaus Iohannis, conform celor mai recente informații din presa locală.

Precizăm că datele CNAIR privind stadiul lucrărilor nu au fost actualizate pentru toate proiectele mari, printre care cele realizate de Dorinel Umbrărescu. De asemenea, există o nouă anomalie privind evoluția lucrăilor la mega-podul de la Brăila, construit de asocierea italo – niponă Astaldi – IHI Infrastructure.

FOTO – VIDEO: Lotul Râșnov – Cristian, Autostrada Comarnic – Brașov, constructor Alpenside. Teste statice pasaj peste DN73A și CF – 14.11.2020 (sursa: DRDP Brașov)