18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 1:58
No menu items!

Toate petițiile cetățenilor la MAI, din ultimii doi ani, vor fi reanalizate

spot_img

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că a dispus declanşarea la nivelul structurilor Poliţiei Române a unui proces de reanaliză a petiţiilor şi sesizărilor fără caracter penal, care au fost înregistrate în ultimele 24 de luni.

„Am dispus declanşarea la nivelul tuturor structurilor Poliţiei Române a unui proces de reanaliză a petiţiilor şi sesizărilor fără caracter penal înregistrate în ultimele 24 de luni, asta pentru a identifica eventuale situaţii în care petenţii ameninţă cu săvârşirea unor acte de violenţă”, a anunțat ministrul de Interne. 

El a precizat, referindu-se la cazul poliţiştilor de la Secţia 16, acuzaţi de tortură şi lipsire de libertate în mod ilegal, că ministerul are toleranţă zero faţă de astfel „indivizi”.

“Avem toleranţă zero faţă de astfel de activităţi, faţă de astfel de indivizi. Sigur că opinia publică pe bună dreptatate a fost oripilată să vadă de ce sunt în stare aşa-zişi poliţişti, până la urmă ei au săvârşit aceste fapte  purtând uniforma de poliţişti. Dar ce nu s-a observat şi acest lucru vreau să-l subliniez este faptul că atât pentru situaţia din 2018, când am văzut acele imagini, cât şi pentru ce s-a întâmplat în septembrie 2020, Poliţia Română a sesizat unitatea de parchet competentă. La fel vom proceda ori de câte ori vedem un derapaj, vom sesiza organele penale pentru a face curăţenie în sistem. O să vă rog să fiţi atenţi la ce va urma în zilele următoare, o să vă rog să vă uitaţi cam la ce nivel îmi doresc să se acţioneze în Poliţia Română în astfel de situaţii”, a declarat ministrul Lucian Bode.

Trei polițiști, de la Secția 16 din Capitală, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, iar alți patru au fost puși sub control judiciar, în dosarul în care sunt acuzați că au torturat doi tineri din București. 

În acest caz, procurorii Parchetului Capitalei au pus sub acuzare 9 polițişti pentru săvârşirea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal și tortură.

                                                                                                              Adina Silav