20.7 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 0:33
No menu items!

The Wall Street Journal: Roman Abramovici și negociatorii ucraineni au avut simptome de posibilă otrăvire

spot_img

Oligarhul Roman Abramovici și unii dintre membrii delegației ucrainene de negociere cu Rusia au avut simptome de posibilă otrăvire, conform Wall Street Journal și Bellingcat. Simptomele ar fi apărut după o întâlnire pe care atât miliardarul cât și negociatorii au avut-o la Kiev, la începutul lunii martie. 

Surse citate de Wall Street Journal au declarat că presupusa tentativă de otrăvire a fost pusă la cale de la Moscova, din partea unor lideri care vor ca negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina să eșueze. Aceleași persoane au declarat pentru jurnaliștii citați că simptomele acuzate de Abramovici și de cel puțin doi membri ai delegației de negociatori ucraineni sunt ochi roşii, lăcrimare constantă şi dureroasă şi exfolierea pielii de pe faţă şi de pe mâini. Ei se simt bine acum.

Un purtător de cuvânt al miliardarului rus Roman Abramovici a confirmat, potrivit BBC, că oligarhul a avut simptome ale unei presupuse otrăviri, după discuțiile de la Kiev de la începutul acestei luni.

Experţi occidentali care au analizat incidentul susţin că este dificil de determinat dacă simptomele au fost provocate de un agent chimic sau biologic sau de un tip de atac cu radiaţie electromagnetică, susţin persoanele citate de WSJ.

Kremlinul nu a răspuns unei solicitări de a comenta despre suspiciunea de otrăvire.

Investigaţia a fost efectuată Hristo Grozev, un jurnalist din cadrul grupului Bellingcat, cel care a ajuns la concluzia că o echipă de la Kremlin l-a otrăvit pe politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic în 2020. „Nu exista intenţia de a ucide, a fost doar un avertisment”, este concluzia la care a ajuns Grozev, privind cazul din Ucraina.

„Bellingcat poate confirma că trei membri ai delegației care a participat la negocierile de pace dintre Ucraina și Rusiaîn noaptea de 3 spre 4 martie 2022 au prezentat simptome compatibile cu otrăvirea cu arme chimice. Una dintre victime a fost antreprenorul rus Roman Abramovici”, a transmis, pe Twitter, grupul de investigații.

 

Negocierile din după-amiaza zilei de 3 martie au avut loc pe teritoriul ucrainean și a durat până în jurul orei 22.00. Trei membri ai echipei de negociere s-au retras apoi într-un apartament din Kiev și în cursul nopții au avut primele simptome – între care inflamații ale ochilor și ale pielii și dureri acute la nivelul globilor oculari. A doua zi, grupul de negociatori a plecat cu mașina de la Kiev la Liov, în drum spre Polonia și apoi spre Istanbul, pentru a continua negocierile informale cu partea rusă. Simptomele au dispărut treptat în cursul săptămânii următoare. Abramovici, împreună cu un alt antreprenor rus, a participat la negocieri alături de deputatul ucrainean Rustem Umerov. 

Emanuel Stan