15.3 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 8:30
No menu items!

The Times: Kremlinul a decis să atace Moldova

spot_img

Rusia a decis să atace Moldova. Kremlinul a elaborat deja planuri clare pentru invazie. Acest lucru a fost raportat de ziarul The Times, citând surse din serviciile secrete ucrainene.

Potrivit publicaţiei, Rusia ar fi decis să atace Moldova. Dacă acest lucru se va întâmpla cu adevărat, Kremlinul ar putea repeta „scenariul” din Donbass.

”Credem că Kremlinul a decis deja să atace Moldova.

Ceea ce vor aduce evenimentele din Moldova va fi decisiv pentru noi. Dacă rușii reușesc să preia controlul asupra țării, atunci noi (Ucraina – n.red.) vom deveni mai vulnerabili din punct de vedere militar – aceasta va fi o amenințare la adresa integrității Ucrainei.

Dacă Rusia recunoaște independența Transnistriei, atunci aceasta va fi o amenințare directă și o încălcare a integrității teritoriale a Moldovei. Aceasta va fi o repetare a „scenariului Donbas”. Apoi vor furniza un număr mare de arme și apoi vor dori să le adauge în Rusia”, a spus una dintre sursele ucrainene, pentru The Times.

Interlocutorii jurnaliştilor sugerează că armata rusă intenţionează să efectueze o aterizare în aer pe avioane de transport şi elicoptere Il-76 în Transnistria. Se presupune că avioane și elicoptere vor zbura de pe un aerodrom din Crimeea ocupată.

În același timp, autorii publicației notează că aceste afirmații sunt contrare analizei agențiilor de informații occidentale, că rușii nu au capacități suficiente pentru a zbura în siguranță deasupra apărării aeriene ucrainene din regiunea Odesa. În plus, pentru a furniza muniție și întări unitățile, rușii trebuie să creeze un „coridor” terestru din Hersonul capturat prin regiunile Nikolaev și Odesa, fiind atacați de forțele ucrainene.

Ei pot încerca să desfășoare o operațiune militară mai aproape de Ziua Victoriei, pe 9 mai. În această zi, președintele rus, Vladimir Putin ar putea anunța recunoașterea de către Rusia a independenței Transnistriei. În plus, serviciile speciale ruse ar putea planifica debarcarea de trupe la Tiraspol în același timp cu organizarea de revolte și proteste la Chișinău.

Analiștii militari Jack Watling și Nick Reynolds de la Institutul Regal Comun pentru Cercetarea Apărării consideră că o astfel de operațiune a rușilor ar avea trei obiective: retragerea unei părți din trupele ucrainene pe frontul de sud-vest, stoparea cursului pro-european al actualei guvernări în Moldova și ar speria Occidentul că sprijinirea Ucrainei cu arme și finanțe ar putea duce la o destabilizare suplimentară în regiune, în special în Balcani.

                                                                                                                  Adina Silav