14.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 8:05
No menu items!

Serghei Lavrov: Acțiunile noastre din Ucraina nu sunt condiționate de data de 9 Mai

spot_img

Apropiata aniversare a eliberării Rusiei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, marcată la 9 Mai, nu constituie un termen-limită pentru operațiunile militare ale Moscovei în Ucraina, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat duminică televiziunii deținute de compania italiană Mediaset.

„Armata noastră nu își va desfășura acțiunile în teren în mod artificial, în funcție de o anume dată, nici măcar dacă este vorba despre Ziua Victoriei”, a spus Lavrov atunci când a fost întrebat dacă ziua de 9 Mai va fi un punct de cotitură pentru războiul din Ucraina.

„Vom celebra victoria noastră într-o manieră solemnă, așa cum facem întotdeauna, dar momentul și ritmul cu care se desfășoară acțiunile în Ucraina depind de necesitatea de a minimiza riscurile pentru civili și pentru soldații ruși”, a adăugat Serghei Lavrov, citat de agenția oficială rusă TASS.

Lavrov a subliniat că printre obiectivele „operațiunii speciale” se numără „protejarea și asigurarea securității populației civile” și îndepărtarea de pe teritoriul Ucrainei a oricăror amenințări – atât pentru Ucraina, cât și pentru Federația Rusă – legate de arme ofensive și de „nazificare”.

Guvernele și analiștii occidentali anticipaseră că președintele rus Vladimir Putin ar intenționa să declare victoria în Ucraina la festivitățile din 9 Mai, în timpul cărora Rusia organizează anual o uriașă paradă militară. Săptămâna trecută, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, spunea că Vladimir Putin „pregătește terenul” pentru un anunț major care să marcheze Ziua Victoriei, celebrată la 9 Mai, relatează BBC.

                                                                                                                 Adina Silav