25.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 18:54
No menu items!

Tezaure din dosarul monedelor dacice, urmărite prin Interpol

spot_img

Mai multe tezaure din dosarul celor cinci monede dacice recuperate recent de autorităţile române sunt căutate, în continuare, prin Interpol, informează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Potrivit procurorilor, sunt urmărite în continuare, prin Interpol, un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 31 piese; un tezaur de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 700 piese; cinci scuturi regale din fier; două table din bronz cuprinzând legile oraşului roman Troesmis (Dobrogea); 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat, prin cerere de asistenţă judiciară internaţională din Munchen, un lot de cinci monede dacice din aur de tip Koson, precum şi 14 piese de podoabă dacice, din argint, reprezentând părţi din tezaurele sustrase de o asociaţie infracţională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal şi puse în urmărire prin Interpol.

Tezaurele au format obiectul unor operaţiuni de spălare şi valorificare pe piaţa internaţională a antichităţilor, fiind identificate şi indisponibilizate la o casă de licitaţii din Germania, la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Lotul monetar a fost predat reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din Munchen, urmând a fi depus în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, precizează PICCJ.

Andrei Tudor