21.7 C
București
sâmbătă, 24 iulie 2021 - 10:18

TEROARE ÎN BRUXELLES. Unul dintre teroriștii-sinucigași a lucrat pe Aeroportul Zaventem și la Parlamentul European

spot_img

Unul dintre cei doi jihadiști care s-au aruncat în aer la aeroportul din Bruxelles pe 22 martie, Najim Laachraoui, a lucrat acolo ca angajat temporar până la sfârșitul lui 2012, cu câteva luni înainte de a pleca în Siria. El a lucrat, de asemenea, la Parlamentul European, relatează presa belgiană citată de Agerpres.

Tânărul, care a comis împreună cu un alt kamikaze, Ibrahim el-Bakraoui, un atentat sinucigaș în holul de la intrarea în aeroport, „a lucrat până la sfârșitul lui 2012 la Brussels Airport”. El a fost, timp de cinci ani, „angajat temporar” al unei societăți active pe aeroport, potrivit postului de televiziune flamand VTM, citat de AFP.

Până în prezent se știa că Najim Laachraoui a fost angajat de două ori pe timpul verii la Parlamentul European, în 2009 și 2010, „pentru o firmă de curățenie”, potrivit PE.

În vârstă de 24 de ani, Najim Laachraoui, licențiat în electronică, este considerat artizanul atacurilor de la aeroportul și metroul din Bruxelles (32 de morți) și de la Paris din luna noiembrie (130 de morți).

Urme ale ADN-ului său au fost găsite pe material exploziv în sala de concerte Bataclan de la Paris și la Stade de France, precum și într-un apartament din comuna Schaerbeek din regiunea Bruxelles unde au fost confecționate centurile cu explozivi utilizate de teroriștii kamikaze. De asemenea, el a închiriat una dintre ascunzătorile echipei de comando, la Auvelais, în apropiere de Namur (sudul Belgiei), și este suspectat că a ținut legătura prin telefon cu unii dintre atacatorii de la 13 noiembrie.

Potrivit Parchetului federal belgian, în februarie 2013 el a plecat în Siria, unde s-a alăturat organizației Statul Islamic (SI), care a revendicat aceste două atentate.

Urma sa a reapărut pe 9 septembrie 2015: el a fost controlat într-o mașină la granița austro-ungară, sub identitatea falsă Soufiane Kayal, alături de Salah Abdeslam, suspect-cheie al atentatelor de la Paris.

Pe de altă parte, canalul VTM a mai afirmat că o sală de rugăciune ilegală a fost descoperită cu puțin înainte de atacurile de la 22 martie „în beciul aeroportului”, unde „angajații radicalizați se puteau aduna și ruga în secret”. Sala a fost închisă de exploatant. Între timp, a fost întocmită o listă „cu cel puțin 50 de angajați” despre care se consideră că sunt radicalizați și dispun de legitimații de acces pe aeroport, potrivit televiziunii flamande.

„Creierul” atentatelor de la Paris, inculpat și la Bruxelles

Joi, Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atentatele din noiembrie 2015 de la Paris, a fost inculpat la Bruxelles pentru “tentativă de omor” în ancheta privind schimbul de focuri cu poliția intervenit în timpul percheziției întreprinse pe 15 martie în comuna bruxelleză Forest, a anunțat avocatul Sven Mary, citat de AFP.

Pe 15 martie, percheziția din Forest, legată de atentatele din 13 noiembrie de la Paris, a degenerat într-un schimb de focuri soldat cu moartea unui suspect și fuga altor doi. Abdeslam, suspectat a fi unul dintre fugarii din apartamentul percheziționat, a fost arestat trei zile mai târziu la Molenbeek.

Amprentele lui Abdeslam, considerat “creierul” atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris și bănuit de implicare în organizarea atacurilor teroriste din 22 martie de la Bruxelles, au fost găsite ulterior în apartamentul din Forest.

El “a fost inculpat pentru tentative de omor ca autor sau coautor”, a precizat joi avocatul Sven Mary.

În vârstă de 26 de ani, Salah Abdeslam, cetățean francez de origine marocană, crescut în cartierul bruxellez Molenbeek, este unicul supraviețuitor al atentatelor din 13 noiembrie, în prezent fiind încarcerat într-o închisoare de înaltă securitate din Bruges (nord-vestul Belgiei) și urmează să fie extrădat în Franța.

R.D.