16.1 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 2:10

Tensiuni uriașe în USR-PLUS, după ce planul lui Cioloș a fost devoalat. Oameni suspectați de legături cu servicii secrete străine, în cărți pentru viitorul Guvern

spot_img

După ce luptele interne din PNL au ținut capul de afiș timp de mai multe săptămâni, este acum rândul jocurilor de putere din USR-PLUS să ajungă în lumina reflectoarelor. Nemulțumirile sunt multe, atât în rândul membrilor USR, cât și pentru cei din PLUS, după ce a ieșit la iveală o potențială listă pregătită de Dacian Cioloș, pentru a intra la guvernare. Lista, potrivit Capital, conține nume cunoscute, cele mai multe dintre ele fiind suspectate de legături strânse cu servicii secrete ale unor state străine.

Amănuntul de care depinde totul este victoria în alegerile interne a lui Dacian Cioloș, care i-ar deschide astfel drumul spre guvern, unde ar urma să îi ia locul lui Dan Barna.

„Dragoș Tudorache, în prezent europarlamentar, ar urma să-i ia locul lui Cristian Ghinea ca ministru al Fondurilor Europene. Ghinea, pe care Alina Mungiu Pippidi l-a acuzat public că lucrează pentru SIE, a intrat în conflict cu Cioloș și susține puternic candidatura lui Dan Barna. În locul lui Ghinea ar urma să vină Dragoș Tudorache, un om care, în ultimii 20 de ani, nu a mai stat în România decât în anul în care a fost șeful cancelariei și, ulterior, ministru de Interne în Guvernul Cioloș.

Dragoș Pîslaru, și el europarlamentar și apropiat al lui Cioloș, ar urma să vină la ministerul Economiei în locul lui Claudiu Năsui. Ciprian Teleman, care are susținerea lui Cioloș, ar urma să revină poziția de ministru al Cercetării.

Revenirea  Ioanei Mihăilă în fruntea Ministerului Sănătății e pusă sub semnul întrebării. Dacian Cioloș ar fi dispus să renunțe la acest portofoliu într-o nouă negociere cu PNL și UDMR, urmărind aducerea în Guvern a Cristinei Pașca Palmer. Cristiana Palmer locuiește în Statele Unite, fiind căsătorită cu un angajat al Guvernului SUA cu numeroase misiuni clasificate în afara țării, inclusiv în cadrul NATO.

Raluca Prună este aproape sigură de revenirea în poziția de ministru al Justiției în cazul unei victorii a lui Dacian Cioloș. Stelian Ion nu ar mai avea nicio șansă să redevină ministru. Prună a părăsit formal Plus în 2019, dar a continuat să-l susțină pe Cioloș. Numirea ei ar fi puternic susținută și din exterior.

Alin Mituța, fost secretar de stat și director de cabinet al Prim Ministrului Dacian Cioloș, ar urma să-i ia locul lui Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor. Mituța a lucrat și el la Bruxelles între 2009 și 2015 și e, în prezent, europarlamentar Plus”, scrie Capital.

                                                                                                                Adina Silav