11.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 11:40
No menu items!

Temperaturi apocaliptice de 62,3°C, pentru a doua zi consecutiv

spot_img

Rio de Janeiro a înregistrat luni, pentru a doua zi consecutiv, temperaturi de iad, de peste 60 de grade Celsius, a informat Agencia Brasil.

Sistemul de alertă Rio a înregistrat 62,3 °C la stația Guaratiba, în partea de vest a orașului, la ora 9.55, a anunțat consiliul municipal al fostei capitale braziliene.

Potrivit Centrului de Operațiuni de la Rio (COR), a fost cea mai ridicată temperatură înregistrată de când agenția a început să efectueze măsurători, în 2014. A fost, de asemenea, a doua zi consecutivă cu temperaturi record. Duminică s-au înregistrat 60,1°C la ora 10.20 la Guaratiba.

Senzația termică (factor de răcire prin vânt) „este un indice de căldură calculat din datele de temperatură și umiditate relativă. Cu cât temperatura și umiditatea relativă sunt mai ridicate, cu atât este mai mare senzația de căldură în regiune”, a mai explicat COR.

Caracteristicile geografice ale regiunii Guaratiba favorizează apariția unor temperaturi ridicate și umiditate relativă, în special dimineața. „Regiunea este umedă din cauza apropierii sale de ocean și primește, de obicei, influența vântului cald din nord, dimineața”, a adăugat agenția.

În orice caz, 62,3 grade C reprezintă un record absolut și nedorit, chiar și pentru Rio de Janeiro.

Prognozele pentru această săptămână menționează temperaturi între 39°C și peste 50°C, fără ploi așteptate, cu un cer senin până la parțial noros.

Autoritățile au recomandat cetățenilor să se hidrateze bine, să evite activitățile în aer liber între orele 10:00 și 16:00, să folosească protecție solară și să poarte îmbrăcăminte ușoară.

Conform unui raport publicat în cadrul Programului European de Observare a Pământului „Copernicus”, anul 2023 a fost cel mai cald an din ultimii 150 de ani. Temperatura medie a crescut cu 1,5°C față de perioada preindustrială. Prognoza pentru anul acesta este încă și mai sumbră. Ca atare, pentru specialiști, această temperatură record nu este chiar o surpriză.

Rămâne de văzut cum vor suporta oamenii temperaturile crescute. Pentru organismul uman, dar și cel al păsărilor și mamiferelor, temperaturile mai mari de 40°C devin extrem de periculoase. Peste această temperatură albuminele, conținute în diferite fluide ale organismului, încep să se coaguleze. Efectul acestui proces este, în final, decesul.

D.Constantin