Telefoane care văd și gândesc precum oamenii, produse de Google

Google plănuiește să producă telefoane cu sistem de operare Android, care „să gândească” şi „să vadă” precum oamenii. Pentru aceasta, compania americană s-a asociat cu o firmă specializată în producţia de chipuri ce pot adăuga funcţii noi computerelor, printre care abilitatea de a vizualiza după principiile vederii umane.

Noul telefon Android ar putea „vedea” precum un om, a anunțat Google, precizând că va integra o funcţie denumită „deep learning” (asimilare inteligentă – n.r.) în sistemul de operare al Androidului, prin care dispozitivele pot folosi algoritmi pentru a recunoaşte formele prezente în fotografii şi pentru a procesa informaţia în mod similar unei fiinţe umane.

Google a început să lucreze cu Movidius, o companie specializată în producţia de chip-uri ce pot adăuga funcţii noi computerelor, printre care abilitatea de a vedea. Cele două firme au mai lucrat împreună şi la proiectul Google „Tango”, care foloseşte o serie de camere pentru a facilita computerelor vizualizarea spaţiilor în 3D, relatează The Independent. Acum, o tehnologie similară ar putea fi implementată şi pe telefoanele Android.

Cu noile funcţii, telefoanele ar putea detecta imaginile pe care le văd, fără a fi cuplate la internet, potrivit raportului Google. Ar putea, totodată, să detecteze semnele de circulaţie sau să citească unele cuvinte pe care le văd, apoi să înregistreze datele în telefon şi să le proceseze.

Funcţiile pe care Google speră să le implementeze ar putea fi folosite pe telefoane şi dispozitive noi. „Colaborarea noastră cu Movidius validează proiectarea unor noi categorii de produse, nemaivăzute”, a declarat directorul Departamentului pentru inteligenţă electronică al Google, Blaise Agϋera y Arcas.

Tehnologia „deep learning” foloseşte calculatoare care sunt structurate în mod asemănător creierului uman, permiţându-le să recunoască şi să înţeleagă lucrurile la fel ca o fiinţă umană. Google foloseşte deja asemenea tehnologii pentru anumite produse, precum Google Photos, care permite oamenilor să caute obiecte specifice în imagini sau oameni reali care sunt detectaţi în fotografiile lor.

Olimpia Diaconiuc

NICIUN COMENTARIU