15 C
București
joi, 30 mai 2024 - 5:43
No menu items!

Țările G7 au decis taxarea multinaționalelor cu un impozit minim global. Mihai Tudose: „România e pe contrasens”

spot_img

Vicepreședintele PSD Mihai Tudose a scris, sâmbătă, pe Facebook, că vestea zilei vine de la Londra, unde miniştrii de Finanţe ai ţărilor G7 au ajuns la acordul istoric pentru taxarea multinaţionalelor, printr-un impozit minim la nivel mondial pentru companii, de 15%. Europarlamentarul PSD susține însă că România este „pe contrasens”.

„Regimul fiscal intră, în sfârşit, în secolul 21, prin prima iniţiativă majoră de stopare a evaziunii fiscale a marilor corporaţii, în special din partea giganţilor digitali. Din păcate, România e pe contrasens, din cauza guvernării aservite multinaţionalelor. O guvernare, constat cu îngrijorare, decuplată de la eforturile administraţiei Biden de soluţionare a marilor dosare, precum acesta, care trenau păgubos. Globalizarea şi digitalizarea au creat condiţii propice evitării plăţii impozitelor tocmai de către beneficiarii revoluţiei tehnologice. E relevantă ştirea, de zilele trecute, despre impozitul Zero pe anul trecut al unei companii ce a obţinut profit de 315 miliarde de dolari, fiind înregistrată într-un paradis fiscal”, a scris Mihai Tudose pe rețeaua de socializare.

Fostul premier a mai precizat că susține ideea ca impozitul să fie plătit în ţara în care se realizează profitul, nu acolo unde e declarat:

„Nu putem decât să sperăm că guvernanţii României îşi vor reveni din caracteristica poziţie slugarnică. Dacă se mai poate scăpa de condiţia asta, odată ce ţi-ai asumat-o…”