17.3 C
București
joi, 23 mai 2024 - 12:21
No menu items!

Tăriceanu i-a explicat lui Timmermans cum încalcă Iohannis Constituția

spot_img

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a transmis, joi, la Bruxelles, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, îngrijorarea sa față de refuzul lui Klaus Iohannis de a respecta decizia Curții Constituționale pentru revocarea Laurei Codruța Kovesi.

Călin Popescu Tăriceanu a discutat, joi la Bruxelles, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre MCV şi despre riscurile pentru democraţie şi încălcările drepturilor cetăţenilor prin protocoalele SRI şi instituţii din Justiţie.

Tăriceanu i-a spus prim-vicepreşedintelui CE că este îngrijorat de amânarea preşedintelui Klaus Iohannis, şi în fapt refuzul său, de a pune în practică decizia recentă a Curţii Constituţionale, „ceea ce reprezintă un semnal negativ pentru susţinerea statului de drept şi ordinii constituţionale”.

Şeful Senatului a discutat cu prim-vicepreşedintele CE şi despre Mecanismul de Verificare şi Cooperare, spunând că MCV riscă să devină ineficient şi este timpul ca acesta să fie ridicat. „România s-a înscris într-un maraton şi de fiecare dată când s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile şi a trebuit să o luăm de la capăt. Am început cu patru recomandări şi acum avem 12. Prin urmare am alergat de trei ori maratonul şi ni se cere să mai alergăm o distanţă suplimentară. Pe de o parte, cred că mecanismul riscă să devină ineficient, iar pe de altă parte, cred că a sosit timpul să recunoaştem că MCV-ul şi-a îndeplinit scopul şi să fie ridicat”, a afirmat Tăriceanu, în cadrul întrevederii cu Timmermans.

Călin Popescu Tăriceanu i-a mai transmis oficialului european că Parlamentul este instituţia care are legitimitatea şi responsabilitatea de a acţiona pentru a se asigura că astfel de practici nedemocratice nu se vor mai repeta, respectiv să adopte legi care asigură independenţa Justiţiei şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

În acest context, liderul ALDE a subliniat faptul că modificările legislative în domeniul justiţiei, inclusiv modificarea Codurilor Penale, vor fi puse în acord cu deciziile CCR, cu directivele europene referitoare la prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil, precum şi cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

Emanuel Stan